Confidenţialitate

Filmul “Care dintre noi?” are premiera online

Filmul “Care dintre noi?”, experienţă personală în lupta contra cancerului, are premiera joi, de la ora 20.00, pe pagina de Facebook a Fundaţiei Renaşterea.

Din distribuţie fac parte actorii Maia Morgenstern, Marius Manole, Ilona Brezoianu, Crina Semciuc, alături de Delia Grigoroiu – bolnavă de cancer, Georgeta Popescu – asistentă, Eva Spiru – medic rezident şi copilul Alexandra Mercurian.

Povestea se derulează într-un salon de chimioterapie, unde cinci pacienţi cu experienţe diferite de viaţă reuşesc în final să vadă situaţia în care sunt ca pe o oportunitate.

“Filmul este modul meu de a le împărtăşi celor care se confruntă cu cancerul că există lumină în spatele bolii. Fiecare are în sine o putere nebănuită de a trece un obstacol greu. Trebuie doar să aibă răbdare, să nu se panicheze şi să abordeze cu umor. (…) E vorba de perspectivă, de atitudine. Mie nu-mi poate lua nimeni bucuria şi iubirea de viaţă. Nici măcar cancerul. Viaţa e pe zile şi e frumoasă cu tot ce vine la pachet, nu doar cu ceea ce ne convine nouă. Iar când crezi că nu mai poţi, ţi se pare. Poţi mult mai mult”, a mărturisit – pentru Agerpres – regizoarea Chris Simion-Mercurian.

“Piesa s-a numit iniţial Anatomie 2.0. Ideea a fost inspirată de comanda pe care i-o dai calculatorului atunci când vrei să-l resetezi. Dar era prea complicat de explicat. ‘Care dintre noi?’ e mai direct şi mai real. Pentru că, de fapt, habar n-ai care dintre noi se poate trezi într-o situaţie ca asta. Şi, oricum, dintr-o piesă filmată altfel, s-a transformat într-un fel de film, chiar un film de mediu metraj – 50 de minute. (…) Filmul este despre întâlnirea a cinci personaje într-un salon de chimioterapie, despre o zi care, de fapt, e o viaţă. Când eşti faţă în faţă cu moartea nu mai ai ce să pierzi. La chimioterapie oamenii sunt cum sunt ei, fără măşti, fără nevoia de demonstraţii. Sunt vulnerabili, dar, în acelaşi timp, extrem de puternici şi cu foarte mult umor, sunt singuri, dar, în acelaşi timp, împreună”, a mai spus Chris Simion-Mercurian, diagnosticată în 2017 cu cancer, iar în film sunt redate trăirile unui om care a primit un astfel de diagnostic.

“Se trezeşte din somn. Îşi simplică viaţa. Îşi reaminteşte că pentru a fi fericit nu-ţi trebuie să te ai decât pe tine. Că nu prea ai nevoie de mare lucru în jurul tău, că poţi trăi fără foarte multe chestii pentru care ţi-ai sacrificat timp, emoţii şi pe care le considerai vitale. Înainte aveam senzaţia că trăiesc sau credeam că trăiesc, dar eram departe de viaţă. Şi era firesc să fie aşa. Trăiam mult în exterior, prin ceilalţi. Existenţa mea cufundată în rutina haosului, în avalanşa de dorinţe, planuri, strategii măreţe îmi confisca bucuria simplă a conştientizării fiecărei respiraţii şi a sensului meu pe-aici”, a povestit Chris Simion-Mercurian.

Potrivit acesteia, un bolnav oncologic nu uită niciodată suferinţa provocată de această maladie, iar un ajutor de care are tot timpul nevoie poate fi dat atât de un duhovnic, cât şi de terapia pe care o poate oferi un psiholog.

“Fiecare găseşte ajutor în funcţie de felul său de a fi. Eu merg permanent şi la duhovnic şi fac şi terapie constant de când am fost diagnosticată. Nu se exclud. Dimpotrivă, aş zice că se completează. (…) Uneori ai nevoie de cineva detaşat, un ghid obiectiv, care să smulgă răul, care să îţi jupoaie straturi de proiecţie falsă. Doare cum nu doare nimic mai rău, nici dezamăgirea, nici pierderea unui părinte, nici nedreptatea. Dar, după ce te eliberezi, renaşti, te vindeci profund”, a mai mărturisit scriitoarea.

Personajele din film sunt oameni pe care i-a cunoscut. “Personajele sunt oameni vii, pe care i-am întâlnit, nu sunt ficţiune. Când zici că nu mai poţi, ţi se pare. Poţi mult mai mult. Dar important nu e cât de greu sau de uşor faci călătoria asta, ci ce înţelegi din ea. Nu eşti într-o cursă, nu e nicio competiţie. Din punctul meu de vedere, cancerul este o lecţie de iubire, iertare, asumare. Nimic altceva”, a transmis Chris Simion-Mercurian.

La realizarea peliculei au mai contribuit Dan Severin – asistent regie, Maria Miu – scenografie, Maria Constantin – asistent scenografie, Cristi Enache – director de imagine, Dedi Grigoroiu – afiş şi foto, Ştefan Munteanu – sunet, Georgeta Barbu – machiaj, Tiberiu Mercurian – director de producţie, Total Image Solution – montaj şi sound design. Producătorii filmului sunt Griviţa 53, Fundaţia Renaşterea, Pacientul 2.0, iar coproducători – Întreprinderea de cultură & Asociaţia R.O.Z., cu sprijinul Bristol-Myers Squibb şi Novartis.

După premiera din 12 noiembrie, care va fi urmată de o discuţie între Chris Simion-Mercurian şi Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea, filmul va mai fi difuzat pe 17 noiembrie, ora 20,00, pe paginile de Facebook şi YouTube Pacientul 2.0.

“Care dintre noi?”, primul film regizat de Chris Simion-Mercurian, urmează să fie difuzat pe paginile de Facebook ale unor asociaţii de pacienţi, pe canale media care militează pentru informarea şi educarea corectă a bolnavilor şi în 15 secţii de oncologie.

Filmul are un dublu rol: artistic – de a oferi publicului o premieră în această perioadă lipsită de proiecte cultural-artistice din cauza pandemiei COVID-19 şi de mesager al campaniei de conştientizare că diagnosticul oncologic nu reprezintă o condamnare.