Câteva mii de persoane şi-au părăsit locuinţele după ce Mayon, cel mai activ vulcan din Filipine, a aruncat în atmosferă o coloană groasă de cenuşă şi aburi pentru a doua zi consecutiv, au anunţat autorităţile locale, citate de DPA.
Reprezentanţii Institutului Filipinez de Vulcanologie şi Seismologie (Phivolcs) au ridicat alerta pentru vulcanul Mayon la nivelul 2, sâmbătă, după prima erupţie freatică, în urma căreia s-a produs o coloană de cenuşă ce a avut o înălţime de aproximativ 2.500 de metri.
„Recomandăm cu fermitate ca populaţia să rămână vigilentă şi să se abţină de la a reintra în zona de pericol permanent – ce are o rază de şase kilometri -, pentru a minimiza riscurile generate de explozii bruşte, căderi de stânci şi alunecări de teren”, a transmis institutul filipinez.
Peste 4.000 de rezidenţi din oraşele Guinobatan, Camalig şi Anoling şi-au părăsit locuinţele începând de sâmbătă, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale de combatere a dezastrelor naturale, Romina Marasigan.
Persoanele evacuate au fost strămutate în adăposturile amenajate în şcolile din regiune, transformate în centre de evacuare, iar numărul lor ar putea să devină şi mai mare dacă riscul de producere a unor noi erupţii freatice va creşte, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Vulcanul Mayon, ce are o înălţime de 2.472 de metri, a erupt de aproximativ 50 de ori începând cu anul 1616.
Cea mai recentă erupţie a lui şi care a făcut victime s-a produs în mai 2013, când cinci turişti pasionaţi de drumeţii montane au murit, iar alte şapte au fost rănite.