Vești bune pentru femei – rezultatele unui nou studiu american demonstrează că sindromul premenstrual poate fi combătut prin modificări aduse alimentației.
Sindromul premenstrual este o condiție medicală caracterizată prin simptome fizice sau psihice, mai mult sau mai puțin severe, care variază de la o persoană la alta. Balonarea, durerile de cap și de spate, tulburările de concentrare, oboseala, iritabilitatea și schimbările de comportament sunt doar câteva dintre acestea. Fluctuațiile nivelului hormonal afectează, astfel, stilul de viață al femeilor înainte de perioada menstruației.
Soluția, spun specialiștii, ar fi o dietă bazată pe alimente în special vegetale bogate în fier. Riscul apariției sindromului premenstrual scade astfel cu 40%, arată concluziile studiului publicat în Revista Americană de Epidemiologie. Efectul s-ar baza pe rolul fierului în secreția serotoninei, hormonul care reglează emoțiile și starea în care ne aflăm. De asemenea, fierul reduce oboseala și îmbunătățește funcția cognitivă.
Salata sau spanacul, fasolea, lintea, fructele uscate sau cerealele, pâinea și pastele îmbogățite cu fier sunt câteva exemple de alimente utile. Secretul este să le asociem pe acestea cu cele care conțin vitamina C, implicată în asimilarea fierului în organism.
Dacă doriți să apelați la suplimente alimentare cu fier, este recomandat să consultați mai întâi medicul. Pe lângă reacțiile adverse posibile, excesul de fier vine cu riscurile lui pentru sănătate.
Și aportul crescut de zinc a fost asociat cu scăderea riscului apariției sindromului premenstrual, dar atenție la potasiul din banane, de exemplu, poate înrăutăți situația.