Confidenţialitate

Festivalului Național de Teatru se va desfășura în perioada 6–14 noiembrie 2021, în format exclusiv online (P)

Ediția cu numărul 31 a Festivalului Național de Teatru se va desfășura în perioada 6–14 noiembrie 2021, în format exclusiv online, din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Criticii Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki și Claudiu Groza sunt selecționerii și directorii artistici ai FNT 2021.

În acest an Festivalului Național de Teatru aduce spectacole din întreaga țară produse de teatre și artiști poate nu atât de cunoscuți, dar care se impun acum în teatrul românesc și care, foarte probabil, vor deveni vedetele de mâine.

Celor 38 de spectacole selectate din țară (din stagiunea teatrală 2020–2021) li se vor adăuga instalații performative, instalații vizuale, producții din străinătate precum și evenimente conexe.

Conceptul festivalului – „Creația. Recreația. Re-creația” – încearcă să surprindă într-o sintagmă răspunsul artiștilor la noile condiții de creație:

Creația acoperă zona producțiilor originale care duc mai departe diversele formule artistice, estetice și ideologice ale teatrului românesc, cu un accent aparte (o sub-secțiune întreagă) pe creația actrițelor si regizoarelor (un desant artistic fără precedent în istoria scenei autohtone).

Recreația încearcă să surprindă un portret al lumii în tușe parodice, comice, chiar cu umor negru, dar nu în cheie facilă, ci ca un fel de reacție prin zâmbet la vremurile bizare pe care le trăim.

Re-creația redă exact soluțiile găsite de artiști pentru a trece peste blocajul pandemic, fără să-și trădeze vocația și publicul: formule online, interactive, filmice, ingenioase, foarte teatrale fiecare.

Selecționerilor FNT li s-a părut important să semnaleze într-o secțiune aparte multele montări ce recompun mari texte clasice, în noi lecturi regizorale sau dramaturgice: Clasic. Recreat.

Interesul pentru zonele de intersecție a artelor a generat două categorii interdisciplinare, Instalații performative și Instalații vizuale – ca semn al extinderii experiementului teatral spre granițele celorlalte arte.

FNT propune întâlniri cu dramaturgi, regizori, sau actori din generațiile tinere și nu numai, în producții contemporane în care putem recunoaște problemele și sensibilitatea prezentului nostru românesc. Scenografilor li s-a dedicat o secțiune aparte, Next to Stage, care propune un dialog între cei care de abia încep să-și facă mâna și scenografii consacrați, deja repere ale teatrului românesc și străin.

Nu în ultimul rând, pentru că ne-am despărțit neașteptat de artistul și președintele-fondator al  UNITER, Ion Caramitru, FNT îi omagiază amintirea cu o secțiune comemorativă.

Gândit și conceput pentru a se desfășura fizic, față în față, FNT 31 oferă – în noile condiții impuse de pandemia de coronavirus – acces gratuit pe platforma online fnt.ro/2021 la toate spectacolele din program și continuă tradiția invitării unor producții internaționale de prestigiu din spații culturale și cu estetici diverse.

În orașele în care situația sanitară o va permite, spectacolele selectate se vor juca și cu public, la sediul teatrelor, în dorința de a păstra Festivalul, pe cât posibil, ca o întâlnire directă între spectatori și artiști.