Confidenţialitate

Festivalul Pelicam ia startul la Tulcea

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni – Pelicam, care începe joi la Tulcea, programează dezbateri despre planetă, viitor şi proiecții de filme.

Potrivit organizatorilor, sesiunea de dezbateri Pelicam Talks cuprinde trei teme de discuţii care aprofundează subiecte precum schimbările climatice, gestionarea deşeurilor sau preţul naturii, care vor fi moderate de jurnalista Diana Meseşan.

La ediţia din acest an a festivalului revine secţiunea Fresh Perspectives, în cadrul căreia vor fi prezentate şase documentare.

“Cizmuliţele galbene”, regia John Webster, o coproducţie Finlanda/Germania/Rusia/Norvegia/Letonia, pleacă de la o întrebare: Ce diferenţă poate să facă un singur om pe lume? Încercând să răspundă, regizorul construieşte această scrisoare cinematografică pentru strănepoata lui, o fetiţă care se va naşte în 2060 şi ale cărei cizmuliţe galbene vor călca pe o planetă foarte diferită.

Documentarul va fi proiectat în prezenţa regizorului şi va fi urmat de o dezbatere.

Seria de filme documentare este continuată cu pelicula “Industria laptelui” regia Andreas Pichler (coproducţie Italia/Germania) care arată tranziţia de la ferme mici de familie la producţia industrială a laptelui; “Viaţa oceanelor” regia Julia Barnes (Canada), o călătorie provocatoare printre cele mai uimitoare, dar şi ameninţate ecosisteme ale lumii, ghidaţi de experţi renumiţi de mediu şi ajutaţi de filmări acvatice uluitoare; “Fereastra din spate” regia Salvo Manzone (Italia/Franţa) şi “Cât de scumpă este natura?” regia Daan Veldhuizen (Olanda).

Documentarele din cadrul competiţiei Fresh Perspectives vor fi jurizate de cinci adolescenţi din Tulcea, coordonaţi de regizorul Vlad Petri.

Agerpres notează că evenimentele din cadrul Festivalului Pelicam vor avea loc în cele cinci spaţii de desfăşurare din Tulcea: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Casa Avramide, Piaţa Civică şi campingul Pelicamp, pe malul lacului Ciuperca.