Confidenţialitate

Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă “Romeo şi Julieta la Mizil” a ajuns la ediţia a XI-a

Mizil, micul oraş de la poalele Tohanilor, care l-a inspirat pe însuşi Caragiale să scrie schiţa “O zi solemnă” sau pe Geo Bogza pentru cele „175 de minute la Mizil” găzduieşte, pentru al unsprezecelea an la rând, Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă “Romeo şi Julieta la Mizil”.

Concursul constă în două secţiuni: “Poezie” şi “Epigramă”, unde pot participa românii din ţară şi din diaspora, debutanţi sau scriitori consacraţi. Concurenții se pot înscrie fie la o secțiune, fie la ambele.

La secţiunea “Poezie” se trimit trei poezii, dintre care una obligatoriu cu rimă, iar la “Epigramă” patru catrene, dintre care unul cu tema “Mizil”. Premiile sunt de 3200 de lei pentru cele două secțiuni.

Invitații ediției a XI-a sunt prof.univ.dr. Ștefan Cazimir şi conf.univ.dr. Daniel Cristea-Enache, iar prezentatoare este soprana Daniela Vlădescu.

De-a lungul timpului, au poposit la Mizil, ca invitaţi ai festivalului, personalităţi precum Mircea Dinescu, Mircea Ionescu Quintus sau George Stanca.

Înscrierile se fac pe romeojulietalamizil.ro sau prin poştă, pe adresa: prof. Bădicioiu Laurenţiu, Liceul “Grigore Tocilescu”, nr.111-113, Mizil, Prahova, până pe 10 decembrie. Coordonatorii proiectului sunt profesorii Laurenţiu Bădicioiu şi Victor Minea.

Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil” a început în 2007, la 100 de ani de la publicarea satirei politice omonime, autor fiind mizileanul George Ranetti.

„Mizilul!… Aşezată la poalele Tohanilor, celebre podgorii, această urbe – o grădină – se răsfaţă cu multă cochetărie pe o pajişte plană, asupra căreia bate soarele în plin de cum răsare şi până apune, iarna şi vara.

Rar se găseşte o panoramă aşa de plăcută şi atât de luminată: la miazănoapte, trâmba podgoriilor aci aproape, şi mai sus, în depărtare, treptele din ce în ce mai azurii ale Carpaţilor; la miazăzi, câmpia vastă, care se-ntinde, uşor povârnită, până departe-n Dunăre.

La spate, cea din urmă treaptă a munţilor; în faţă, neţărmurita zare a câmpiei. Se poate zice că Mizilul este poarta Bărăganului. Alături se află Fefeleiul, ilustru pentru vechimea lui istorică, leagănul aristocraţiei de pe albia Buzăului”, I.L Caragiale, “O zi solemnă”.