Confidenţialitate

Festivalul ‘George Enescu’, ediția 2017

La 136 de ani de la nașterea compozitorului George Enescu, festivalul dedicat memoriei sale se deschide, în 2 septembrie, cu opera ‘Odipe’ în versiune concertantă, cu London Philharmonic Orchestra sub bagheta lui Vladimir Jurowski, având proiecții multimedia.

Ediția 2017 aduce, ca noutate absolută în istoria festivalului, seria de concerte ‘Muzica Secolului XXI’, care se desfășoară la Sala Radio și reunește deopotrivă artiști români și străini interpretând compoziții contemporane de referință. O parte dintre compozitorii lucrărilor — considerați repere ale muzicii contemporane de astăzi — vor fi prezenți în sala de concert, sau vor fi soliști ai propriilor compoziții. 30 dintre cei mai influenți compozitori ai lumii se vor reuni la Universitatea Națională de Muzică București, în dialog cu artiștii români și străini de anvergură, desfășurat de-a lungul mai multor weekenduri (9-24 septembrie), în cadrul unui eveniment organizat în premieră: Forumul Internațional al Compozitorilor. În premieră absolută, la București se vor afla și remarcabili compozitori contemporani precum Sir James MacMillan, Iain Bell Nimrod Borenstein, Sven Helbig, Zygmund Krauze, Rolf Martinsson, Magnus Lindberg, Helmut Lachenmann, Thomas Larcher, Elliot Goldenthal — laureat al unui Premiu Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră pentru filmul Frida (cu Salma Hayek).

De asemenea, un alt moment important, în premieră absolută în România, este ‘Imaginary’ — o expoziție interactivă despre matematică și muzică, parte a proiectului ‘Bucureștiul Creativ’, din cadrul Festivalului Enescu 2017. În această expoziție publicul va avea ocazia de a interacționa cu diferite opere de artă, cu sculpturi 3D, cu instalații special create de artiști și matematicieni, care vor ilustra felul în care matematica poate crea unele dintre cele mai interesante forme de artă. În același timp, expoziția internațională ‘Imaginary’ ilustrează maniera unică prin care matematica și muzica se pot completa reciproc, aducând laolaltă, cu același scop creativ, matematicieni și muzicieni. Organizată de ‘Freie Universität Berlin’ și de Organizația Non-Profit ‘Imaginary’, în colaborare cu Universita di Genova, IMAR și Universitatea din București, expoziția a ajuns până acum în 50 de țări și a avut peste 2.5 milioane de vizitatori.

19 mari orchestre, ansambluri şi solişti din 10 ţări vor concerta live între 2 şi 10 septembrie în Piaţa George Enescu.

‘Repertoriul acestei ediţii trece de la Anotimpurile lui Vivaldi în versiunea Symphactory Orchestra (luni, 4 septembrie), la muzica lui Mozart şi Ceaikovski în versiunea Orchestrei de Cameră Radio (marţi, 5 septembrie), la tangoul argentinian al lui Piazzola interpretat la vioara Stradivarius Elder de Alexandru Tomescu (miercuri, 6 septembrie), la lucrările baroc ale instrumentiştilor de la Bucharest Baroque Ensemble (joi, 7 septembrie)’, potrivit organizatorilor.

În perioada 11 – 24 septembrie vor fi recitaluri zilnice susţinute de elevi şi studenţi din toată ţara, urmate de transmisiuni în direct ale concertelor de la Sala Mare a Palatului.

În intervalul 17:00 – 19:00, pe scena din faţa Ateneului urcă tinerii muzicieni de la şcoli, licee şi universităţi din Bucureşti, Cluj Napoca, Sibiu, Tulcea, Timişoara, Galaţi, dar şi SUA. Transmisiunile live încep de la ora 19:30, în zilele de luni, marţi şi miercuri, iar joi, vineri, sâmbătă şi duminică de la ora 20:00 unde poate fi ascultată muzica marilor compozitori în interpretarea unor orchestre legendare precum Royal Philarmonic Orchestra, Filarmonica della Scala, Israel Philharmonic Orchestra, Orchestre National de France.

Unele dintre cele mai aclamate nume ale muzicii clasice internaționale se află în premieră la București în 2017. Prezent pe cele mai importante scene de operă ale lumii, tenorul Jonas Kaufmann face parte în premieră din programul ediției 2017 a Festivalului și va urca pe scena Ateneului Român pe 17 septembrie. Tot în premieră se află în Festival Sir Bryn Terfel (bas-bariton) , mezzo-soprana Magdalena Ko?ená, contratenorul Philippe Jaroussky alături de Arpeggiata Ensemble, pianistul Daniil Trifonov, dirijorul Riccardo Chailly, baritonii Thomas Hampson, precum și soprana Olga Peretyatko. O altă pianistă aflată în plină ascensiune internațională, tânăra și strălucitoarea Khatia Buniatishvili va încânta publicul Festivalului Enescu 2017. I se alătură, tot în premieră printre artiștii invitați celebra trompetista Tine Thing Helseth. Cunoscuta compozitoare și instrumentistă de origine indiană Anoushka Shankar este și ea prezentă pentru prima dată în ediția 2017 a Festivalului.

Violonista Anne-Sophie Mutter și legendara pianistă Martha Argerich se reîntorc pe scena Festivalului și evoluează în ediția 2017 alături de orchestre celebre precum Pittsburgh Symphony Orchestra și Royal Philharmonic Orchestra. Printre ariștii invitați ai ediției 2017 se mai numără și: Maxim Vengerov, Nikolaj Znaider, Leonidas Kavakos, Joshua Bell, Renaud Capuçon, David Garrett, Peter Frank Zimmermann, Misha Maisky, Gautier Capuçon, Nikolai Lugansky, Boris Berezovski.

Acestora li se alătură orchestre de top precum Orchestra Scala di Milano, Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Royal Concertgebouw Amsterdam, Münchner Philharmoniker, London Philharmonic Orchestra. Dirijori de primă mână ca Zubin Mehta, Antonio Pappano, Daniele Gatti, Valery Gergiev, Charles Dutoit, Riccardo Chailly și Michail Pletnev fac parte din programul acestei ediții a Festivalului. Filarmonica din Praga, sub bagheta lui Christian Macelaru urcă de asemenea în premieră pe scena Festivalului, cu un program care include lucrări de Enescu, Brahms și Martinů.

Ca parte a programului din ediția 2017 a Festivalului, reputatul Antonio Pappano va dirija Simfonia Nr.3 în Do Major Op.21 cu Cor de George Enescu oferind astfel publicului o altă premieră: Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia interpretând Enescu (21 septembrie). De asemenea, Orchestra Națională a Franței dirijată de Christoph Eschenbach și avându-l ca solist pe Truls Mork va interpreta Simfonia Concertantă pentru Violoncel și orchestră de George Enescu (19 septembrie), lucrare cu care celebra orchestră a ales să deschidă propria stagiune 2017 / 2018 de la Paris.

Festivalul Enescu 2017 aduce publicului și prezențe românești de top într-una dintre cele mai dense selecții: Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu, Orchestra Națională Radio, Camerata Regală, Orchestrele Filarmonicilor din Cluj, Iași, Timișoara și Bacău, dirijorii Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Macelaru, Tiberiu Soare, Adrian Petrescu, Cristian Lupeș și soliștii Ruxandea Donose, Vlad Budoiu, Cosmin Ifrim, Adrian Sâmpetrean, Roxana Constantinescu, Szabo Balint, Gabriela Iștoc, Alin Anca, Viniciu Moroianu, Alexandra Dariescu, Remus Azoiței.

Laureați ai Concursului Enescu vor urca de asemenea pe scena Festivalului Enescu, alături de importante orchestre internaționale și naționale: Valentin Răduțiu, Mihai Ritivoiu, Viniciu Moroianu, Victoria Vassilenko, Zlatomir Fung, Luiza Borac, Josu de Solaun, Ștefan Tarara, Eun-Sun Hong, Vassilis Varvaressos și Erzhan Kulibaev.