Confidenţialitate

Festivalul Filmului European, la start

Ajuns la cea de a XXIII-a ediţie, Festivalul Filmului European se deschide marţi, la Sala Mare a Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din București, cu alegoria italiană “Lazzaro felice” / “Fericit ca Lazăr”, în regia lui Alice Rohrwacher, film selecţionat anul trecut în competiţie la Festivalul de film de la Cannes, unde a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu.

FFE se desfăşoară, între 11 şi 30 iunie, la Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Târgu-Mureş, Sibiu şi, în premieră, la Chişinău. Cu peste 55 de filme din 23 de ţări, în complicatul context actual european, FFE oferă o platformă de înţelegere a societăţii contemporane şi care ne poate da răspunsuri la întrebarea “Încotro merge, de fapt, Europa?”. Dar, ca să ne cunoaştem prezentul, trebuie să investigăm şi trecutul, aşa că noua ediţie a FFE are atât filme şi documentare recente, cât şi o importantă selecţie de filme clasice, informează organizatorii.

Potrivit Institutului Cultural Român, proiecţiile din Bucureşti vor avea loc la Cinema Pro, Cinemateca Eforie, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema “Elvire Popesco”, Muzeul Naţional al Literaturii Române, precum şi în spaţii alternative, unele oferite de membrii EUNIC România şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România: Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, Spaţiul Public European, Pavilion 32/Biblioteca Goethe-Institut. O parte dintre proiecţii vor fi însoţite de întâlniri cu cineaşti şi actori, concerte, dezbateri, lansări de carte şi alte evenimente speciale.

Proiecţiile din ţară vor avea loc la Cinematograful “ARTA” (Târgu Mureş), Cinema “Geo Saizescu” (Râmnicu Vâlcea), Centrul Cultural “Ion Besoiu” (Sibiu), Centrul Cultural “Odeon” (Chişinău).

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene şi al Biroului de Informare al Parlamentului European, sub egida EUNIC România, cu sprijinul ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene.

FFE este un proiect demarat în 1996, la iniţiativa Delegaţiei Comisiei Europene în România. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român, care continuă să îl organizeze în fiecare an.