Confidenţialitate

Fermierii vând ieftin litrul de lapte, dar până ajunge la raft prețul se poate tripla. Crescătorii de vaci cer ajutor la rectificare bugetată | AUDIO

Între 8-10 lei și până la 20-22 de lei. Atât a ajuns să coste litrul de lapte. Mai ieftin este doar laptele vândut de hipermarketuri sub marcă proprie și cel semi-degresat. Fermierii spun că vând în continuare ieftin litrul de lapte, dar până în magazine, prețul se dublează sau chiar triplează.

Ei cer ajutor la următoarea rectificare bugetară pentru ca producția de lapte să poată fi susținută.

Directorul Asociației Crescătorilor de Vaci „Holstein”, Ionuț Lupu:

„Noi am solicitat în repetate rânduri atât Ministerului Agriculturii cât și domnului prim-ministru identificarea unor soluții care să facă posibilă încă de la rectificarea bugetară din luna noiembrie din câteva săptămâni a unor sume care să vină în ajutorul producătorilor de lapte.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Recent, asociațiile fermierilor au propus o subvenție de 50-70 de bani pe litrul de lapte produs:

„Suntem la peste 15-20 de ani în care focusul a fost trimis către fermele mici, gospodării și mai puțin către fermele industriale, fermele care produc lapte pentru filiera laptelui. Cele mai avantajoase variante sunt acelea de a subvenționa, de a sprijini real cantitatea de lapte produsă și nu să se întâmple așa cum s-a întâmplat până acum, alocarea unor sume pe cap de animal. Indiferent de performanțele obținute, un crescător de animale primea bani și era fericit cu acest lucru.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Scumpirea produselor lactate va continua pe măsură ce se vor apropia și sărbătorile, spun comercianții.

Curentul, gazele și carburanții se regăsesc în tot ce înseamnă preț al produselor alimentare, subliniază economistul Ionuț Dumitru, fost președinte al Consiliului Fiscal, la EuropaFM:

„Noi de fapt asistăm acum la runda a doua a primelor scumpiri să zicem, la primele creșteri de prețuri la energie. Într-o mică măsură sau mai mare se reflectă energia în foarte multe prețuri prin costurile de producție și în final vedem acum efectele de runda a doua, poate și a treia în diverse alte prețuri și am mai avut și vara aceasta foarte secetoasă la noi. Pe plan global, prețul la alimente a crescut foarte mult și în final bunurile agro-alimentare au avut și ele o creștere destul de rapidă a prețurilor din ultima perioadă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Deputații au adoptat Legea laptelui și a produselor lactate. Preparatele cu adaosuri trebuie vândute separat, pe alte rafturi | AUDIO