Confidenţialitate

Fermierii români își vând vitele din cauza scumpirilor și a lipsei angajaților. „La abator stai la rând, prețurile sunt foarte mici” | AUDIO

Scumpirile la curent electric, motorină și furaje, dar și lipsa forței de muncă îi fac pe tot mai mulți fermieri să își vândă animalele pe care le cresc. Cei care nu au scos vacile la vânzare, le duc la abator, iar unii au ajuns să-și vândă fermele, cu tot cu teren.

Crescătorii de animale spun că statul ar trebuie să le acorde subvenții mai mari și în funcție de producție, nu raportat la numărul animalelor.

Mihai e din localitatea Seghiște din județul Bihor și se ocupă de 20 de ani cu creșterea vacilor. Pentru că se apropie iarna și nu mai face față costurilor a decis să vândă 30 din cele 36 de vaci.

„Sunt costurile foarte mari ca să le țin pe toate. Anul a fost cu secetă, o să mă coste mai mult mâncarea decât animalele. Prefer să le dau la un preț mai mic decât să investesc și să pierd după aia.”

L-am întrebat cu cât a vândut litrul de lapte până acum:

„Ultima dată l-am dat cu 1 leu și 20 în iarnă, am făcut și brânză cu 15 lei kilogramul, preț derizoriu. Nu prea găsești cumpărători, trebuie să stai în piață, muncă, muncă și iar muncă, nu avem oameni să muncim.”

Marius locuiește în București și-și ajută părinții să vândă ferma de 20.000 de metri pătrați pe care o dețin la Petrești, în Dâmbovița:

„O vând pentru că nu există personal de lucru, am vândut animalele și nu mai are rost. Dădeam unui cioban undeva la 3.000 de lei pe lună, nu mi se par bani puțini pentru un cioban pentru ce făcea acolo. Stătea o lună-două și dimineața când te duceai acolo nu mai găseai pe nimeni, plus că nu aveam piață de desfacere, asta cred că era una dintre marile probleme. (Brânza) O vindeam la bișnițari la un preț mai scăzut și ei o luau și o vindeau mai departe.”

La abatoare este coadă

Am încercat să aflu care este situația și la abatoare în această perioadă, dar cei pe care i-am contactat nu au dorit să comenteze situația de teamă că ar avea de suferit dacă îi vorbesc de rău pe guvernanți. De fapt, ei cred că statul nu face suficient pentru a-i ajuta pe fermieri, iar problema cea mai mare o reprezintă faptul că România are din ce în ce mai puține efective de animale.

Mihai din satul Seghiște, Bihor ne-a mărturisit de ce nu și-a dus vacile la abator în loc să le vândă:

„La abator prețurile sunt foarte mici acum, am înțeles că trebuie să stai la rând, au atâta marfă acum pentru că e perioada toamnei și majoritatea fermierilor își vând animalele pentru că nu mai au cum să le țină.”

Fermierii îi solicită Ministerului Agriculturii subvenții mai mari pentru creșterea animalelor și ar vrea ca sumele să fie acordate în funcție de producție și nu raportat la numărul animalelor. În acest fel, ar rezista pe piața și fermieri mai mici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Din cauza scumpirilor, tot mai mulți tineri aleg să locuiască în casa părinților. „Acest trend este toxic”, atrage atenția Consiliul Tineretului | AUDIO

Foto: Shutterstock