Un leu și 50 de bani costă litrul de lapte vândut de producător și ajunge la 7-8 lei în supermarket. La fel, în cazul cartofilor: 1 leu și 50 de bani costă kilogramul la agricultori și ajunge la 4-5 lei în magazine. Fermierii spun că scumpirile nu se produc din cauza lor și cer ajutor de la Guvern după explozia prețurilor la curent, gaze, carburanți și îngrășăminte.
80% din fermele din România sunt în moarte clinică – estimarea aparține Federației „Forța Fermierilor”. Se cere sprijin de la Guvern astfel încât să fie încurajat consumul de la producătorii autohtoni, iar fermierii să nu mai câștige atât de puțin, cum se întâmplă în cazul laptelui, spune fermierul Vlad Muscă.
„Eu dau laptele cu 1,4 lei. Pe raft este 7 lei. Cum să supraviețuim noi, oameni buni, cu 1,4 lei în situația în care motorina s-a dus la 9 lei, când îngrășământul s-a dus de la 900 de lei – în toamna lui 2020 – iar ieri am sunat și mi-a spus că este 5000 de lei fără TVA, adică în jur de 54 milioane lei vechi. Cu 500% la azotat. Deci în România nu se poate face producție fără îngrășământ chimic”, a spus Vlad Muscă, fermier.
Drumul de la producător la magazin înseamnă o creștere a prețului de 4-5 ori, spune președintele federației „Forța Fermierilor”, Vlad Macovei: „Cine ia diferența aceea? Cum se împarte pe lanțul de producție în care fermierul, în cel mai bun caz, ia un leu și jumătate. 3 lei și jumătate este laptele ambalat la paorta procesatorului, dar la supermarket ajunge la 7 lei. Gândiți-vă, față de un leu… banii respectivi unde se duc?”
La fel se întâmplă în cazul cartofilor, spune fermierul Vlad Muscă: „Săptămâna trecută am făcut niște poze într-un depozit unde cartoful era un leu și 40, iar la piață este 4 lei. Deci nu fermierul și producătorul sunt de vină. Stimați domn, politicienii iresponsabili de 32 de ani de zile nu au făcut nimic pentru producătorul român”.
Sursa foto: Unsplash / Angelina Litvin
Citește și: Prețuri mai mari pentru carne: Mielul se vinde în unele piețe cu până la 45 de lei kilogramul | AUDIO