Protest al fermierilor din Vrancea față de folosirea rachetelor antigrindină. Cu tractoare și alte utilaje agricole, peste 40 de fermieri s-au adunat astăzi în fața Unității pentru Combaterea Căderilor de Grindină din Focșani și au cerut oprirea sistemului până la realizarea unui studiu de impact. De altfel, în discuțiile cu ministrul Agriculturii a fost agreată ideea unui astfel de studiu, însă realizarea acestuia întârzie.
Fermierii sunt convinși că tragerile cu rachete antigrindină sunt răspunzătoare pentru seceta din județ
„Ploile de vară sunt condamnate la pieire datorită acestui sistem. Noi nu mai beneficiem de mulți ani de zile de ploi de vară. Norii sunt la poalele munților, la poalele dealurilor. Acolo sunt lansate azimuturile și acolo descarcă, acolo precipită și noi la câmp, unde este chiar necesar… apa… nu mai beneficiem de absolut nimic decât de acele ploi mărunte de doi litri, de trei litri care sunt superficiale”, a spus un fermier.
„Noi suntem beneficiarii ai acestui sistem antigrindină. Dacă noi nu-l vrem, de ce se mai trage?”, întreabă un alt fermier.
„Se fac niște studii de impact. La noi a mers totul cam după ureche. Anul trecut s-au tras în Vrancea peste 400 de rachete, 500. În condiții de secetă. Ei or să zică ceea ce ne-au spus, că bate grindina și nu știu ce. Dar, domnule, în alte zone unde acest sistem nu funcționează… acolo e prăpăd?”, se întreabă un alt fermier.
Sistemul antigrindină nu influențează nivelul precipitațiilor, spun specialiștii care îi asigură pe fermieri că va fi realizat și un studiu de impact în perioada următoare
Ionuț Lazăr, director de program la Unitatea pentru Combaterea Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea: „Încercăm să avem în continuare un dialog cu dânșii și să le explicăm faptul că seceta este un fenomen regional, nu este un fenomen local deasupra unei ferme sau asupra unui fermier. Rachetele antigrindină nu au un impact asupra secetei instalate în zona noastră din ultimii ani. S-au prevăzut printr-o Hotărârile de Guvern fondurile necesare realizării unui studiu de impact așa cum dânșii au cerut și domnul ministru a aprobat. O să transmitem mai departe solicitările. Însă, sistemul, după părerea noastră, trebuie să funcționeze. Este extrem de riscant să oprim un sistem care funcționează și a protejat culturile agricole cu o valoare economică extrem de mare”.
Sistemul de combatere a grindinei este funcțional din 2016 și este folosit anual, în perioada 15 aprilie-15 octombrie. În județul Vrancea, există 20 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină.
Sursa foto: Shutterstock