Confidenţialitate

Fenomenul astronomic al lunii ianuarie: Eclipsa totală de lună

Este considerat unul dintre cele mai importante fenomene astronomice ale anului 2019. Eclipsa totală de lună se va produce în noaptea de 20 spre 21 ianuarie. Este o eclipsă „totală” pentru că Luna intră în integralitate în umbra Pământului.

Fenomenul va fi vizibil din mai multe zone ale globului pământesc: America de Nord, America de Sud, Oceanul Atlantic şi din unele regiuni din Europa.

De asemenea, parțial, eclipsa poate fi observată și de pe teritoriul României.

La noi, eclipsa va putea fi observată dimineața iar Luna va apune în timp ce se află în eclipsă parțială, anunță reprezentanții Observatorului astronomic „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Sursa: Observatorul Astronomic Amiral „Vasile Urseanu”, www.astro-urseanu.ro

Etapele Eclipsei totale de Lună din 21 ianuarie 2019

Eclipsa va începe la ora 4.36, cu intrarea în penumbra Pământului. Intrarea în umbră începe la ora 5.34 iar de la ora 6.41 Luna se va afla în totalitate în umbra Terrei.

Momentul maxim al eclipsei va fi la ora 7 și 12 minute. Perioada în care Luna se va afla în totalitate în umbra pământului se va încheia la ora 7.44. Urmează, la 8.51, ieșirea din umbră. Eclipsa se va încheia la ora 9.48.

Specialiștii Observatorului Astronomic Amiral „Vasile Urseanu” au prezentat pe site-ul instituției, www.astro-urseanu.ro, etapele acestui fenomen și explicațiile pentru fiecare moment.

Sursa: Observatorul Astronomic Amiral „Vasile Urseanu”, www.astro-urseanu.ro