
O femeie de 46 de ani cu arsuri pe 25% din corp în urma unui accident de muncă a fost externată din spital, deși avea răni adânci, până la os.
La câteva zile de la externare, din cauza durerilor cu care se confrunta, femeia a revenit la Spitalul Floreasca din București, unde a fost operată pentru a doua oară.
Cazul ei a fost făcut public de Monica Althamer, navigator de pacienți la Fundația Metropolis, la care au apelat rudele Alinei, femeia cu arsuri:
Avea dureri, am recomandat să se întoarcă la spital (…) Alina a primit un bilețel pe care era scris că are nevoie de mănuși compresive și de echipament compresiv, inclusiv pentru picior. A primit o recomandare pentru creme, una dintre ele conține gălbenele, nu este suficient. Multe dintre aceste creme au costuri foarte mari. Nu sunt compensate. Crema de gălbenele nu are un cost foarte mare, era menționată probabil pentru cei care nu își permit celelalte creme. Vorbim de tuburi care costă undeva între 150-180 RON și care ajung unui pacient cu suprafață mare arsă pentru o zi”, a spus Monica Althamer de la Fundația Metropolis.
Audio PlayerSpitalul Floreasca susține că informațiile difuzate în spațiul public nu corespund realității. Într-un comunicat al unității medicale, se precizează că pacienta a fost internată din 15 noiembrie până pe 31 decembrie 2024 și că a fost externată la cerere, iar rănile erau vindecate în proporție de 95 la sută. Menționează apoi că, pe 4 ianuarie, pacienta a revenit la spital, fiind supusă unei noi operații.
Audio PlayerMonica Althamer de la Fundația Metropolis atrage atenția că există un ordin de ministru din decembrie 2023 privind compensarea echipamentelor compresive pentru pacienții cu arsuri, însă medicii nu știu de el și nu eliberează rețete compensate.
În plus, statul ar trebui să deconteze tratamentele pentru acești pacienți, inclusiv cremele care sunt extrem de costisitoare.
Audio PlayerFundația Metropolis îi asigură Alinei echipamentele și tratamentele necesare pentru recuperarea după arsurile suferite în urma accidentului de muncă.
Audio PlayerComunicatul integral al Spitalului de Urgență Floreasca transmis jurnaliștilor de la Hotnews.
„Spitalul Clinic de Urgență București face următoarele clarificări cu privire la îngrijirile medicale acordate unei paciente (Alina), după apariția în spațiul public a unor informații care nu corespund realității. Pacienta a fost internată în Centrul pentru Arși al spitalului în perioada 15.11.2024 – 31.12.2024, având leziuni de arsură extensive și profunde, care puneau problema unui prognostic vital și funcțional rezervat. Pe parcursul spitalizării, pacienta a beneficiat de tratamente medico-chirurgicale conform protocoalelor medicale în vigoare, având parte de îngrijiri maxime specifice unui centru de arși.
La data de 31.12.2024, pacienta a solicitat externarea pentru a petrece sărbătorile de iarnă alături de familie, stabilind împreună cu echipa medicală continuarea tratamentului în regim ambulator. La externare, leziunile de arsură erau vindecate în proporție de 95%, prezentând încă leziuni reziduale care necesitau îngrijire locală, dar fără semne inflamatorii sau secreții patologice.
La 04.01.2025, pacienta s-a prezentat din nou la camera de gardă a spitalului, solicitând reinternarea pentru continuarea tratamentului. După evaluarea stării de sănătate, s-a convenit reinternarea pacientei și tratamentul chirurgical al leziunilor reziduale pentru a accelera procesul de vindecare.
De asemenea, în conformitate cu normele în vigoare, tratamentele topice recomandate pentru recuperare au fost standardizate și incluse în protocoalele medicale. Pacienta a beneficiat și de program de kinetoterapie pe toată durata spitalizării.
În data de 07.02.2025, pacienta a fost externată complet vindecată chirurgical, cu autonomie de îngrijire, urmând să revină periodic în ambulator pentru monitorizarea pe termen lung.
Spitalul Clinic de Urgență București își reafirmă angajamentul față de siguranța pacienților și profesionalismul echipelor sale medicale, respectând cele mai înalte standarde de îngrijire. Lansarea de informații neadevărate referitoare la modul în care sunt îngrijiți pacienții în cadrul SCUB sunt în măsură să afecteze deopotrivă imaginea corpului medical și încrederea pacienților în serviciile oferite. Eforturile continue de îmbunătățire a dotărilor cu echipamente medicale și mobilier desfășurate în ultimii ani cu sprijinul Ministerului Sanatatii, inclusiv la Centrul de Arși, au îmbunătățit calitatea asistenței medicale oferite celor peste 140.000 pacienți care se prezintă anual la SCUB”.
Sursa foto: Shutterstock