Ileana Bîrsan a absolvit Facultatea de Filologie din Bucureşti şi a urmat studii de film la Universitatea din Zürich. A fost editor al paginilor de film ale revistelor TimeOut Bucureşti, BeWhere! şi Şapte Seri şi a semnat articole despre cinema şi în publicaţii precum Dilema Veche, Observator cultural, LaPunkt.ro, TheChronicle.ro. E jurnalistă, critic și educator de cinema, iată o titulatură foarte interesantă și, în același timp utilă. Face treaba asta de educație de ceva ani, destui, sunt vreo 14, așa că în același timp Ileana este și perseverentă.
Arta cinematografică rămîne, pentru tineri, un loc gol, în care nu este atins nici măcar nivelul alfabetizarii. Motivele sunt multe și putem începe cu lipsa artei cinematografice din programa școlară, apoi cu inexistenta unor emisiuni TV de cultură vizuală. Ileana Bîrsan a pus pe roate un program de educaţie cinematografică, organizat pentru liceenii din Bucureşti. Pe aceștia îi găsește destul de blaziti, dar crede că ei pot fi îndrumați.
Ileana știe că imaginea manipulează foarte mult, transmite niște informații pe care, dacă nu ai un background și nu știi să le citești, s-a putea să le iei de bune. Există foarte mulți copii sau tineri care spun așa: “ce e pe ecran, telefon, tableta, televizor, e adevărat”. Este complet fals. 90 la sută din ce e la TV e fake! Păcăleală. Manipulare. Iar cu acest program, copii între 7 şi 14 ani pot găsi în cinema un instrument pentru descoperirea lumii, dar şi pentru interogarea propriilor păreri, dileme, emoţii.
În 2013, a inițiat “filmikon”, ateliere de educație cinematografică și prin film, iar în 2016, a co-fondat DokStation Music Documentary Film Festival.
În 2017 a realizat împreună cu Claudiu Mitcu filmul Procesul, după câțiva ani de documentare. La Grădina cu filme – Cinema & More curatoriază de 7 ani “Serile Filmului Românesc”, care este un program de proiecții de film însoțite de întâlniri cu realizatorii lor.
Ileana Bîrsan este una dintre persoanele care și-au făcut din educarea unor copii, a cât mai multor copii, o misiune. Una dificilă pe zi ce trece, din motive ce țin de timpurile tot mai nișate și fragmentate.
În Weekend Diva la Europa FM aflăm poveștile femeilor celebre care ne-au inspirat de-a lungul anilor, dar ascultăm și cele mai frumoase piese cântate de voci feminine.