Confidenţialitate

Femei care inspiră: Escadrila Albă

Marile caractere se cunosc în vremuri grele. Al Doilea Război Mondial a reprezentat o pagina sângeroasă. Timp în care zeci de mii de români au luptat purtați de valul negru al războiului, din România până la Stalingrad, ca apoi, la întoarcere, să meargă până în Munții Tatra. Drum presărat cu multe victime și la fel de multi răniti. Cineva trebuia să-i recupereze pe acești oameni răniți de pe front și să-i aducă în spitalele din România.

Escadrila Albă, o unitate sanitară de aviație, a apărut dintr-o necesitate majoră de a-i aduce pe acei oameni în țară. România a fost singura țară din lume care a avut în Al Doilea Război Mondial o escadrilă de acest fel, iar avioanele sanitare erau conduse doar de femei.

Ideea înființării escadrilei i-a aparținut prințesei Marinei Stirbey care ea însăși era aviatoare. S-a întâmplat în anul 1940, iar escadrilei i-au fost atribuite mai multe tipuri de aeronave. Primele aviatoare ale escadrilei au fost Nadia Russo, Mariana Drăgescu și Virginia Thomas. Ulterior, acestora li s-au alăturat și altele, Virginia Duțescu, Victoria Pokol, Maria Nicolae, Stela Huțan Palade, Eliza Vulcu. Deoarece inițial avioanele au fost vopsite în alb, având ca însemn crucea roșie, jurnalistul italian Curzio Malaparte, le-a denumit „Escadrila Albă”, denumire preluată și de alți jurnaliști.

Campaniile la care escadrila a participat au fost, în 1941 – Basarabia și Odessa, în 1942 – Stalingrad și în 1943 – Crimeea.

Aceste femei, practic anonime după instaurarea comunismului, ba mai mult, înlăturate din aviație în cel mai bun caz, au îndurat frigul, foamea, bombardamentele, au dormit sub cerul liber sau în corturi de campanie. Deși erau considerate necombatante, iar zborurile aveau caracter umanitar, aviatoarele aveau grad de sublocotent, primeau soldă și purtau uniformă militară pentru a nu fi considerate spioane în caz de capturare.

Fiecare zbor era un joc cu moartea, asta în ciuda faptului ca avioanele erau vopsite în alb, cu însemnele Crucii Roșii și datorită lor, mii de vieți au fost salvate în timpul celui de al doilea război mondial, numai în anul 1941 escadrila a evacuat peste 5000 de răniți în spatele frontului.

După instaurarea regimului comunist, destinul aviatoarelor a fost închisoarea și deportarea, sau, în cel mai bun caz, eliminarea din aviație și marginalizarea. Aviatoare au intrat într-un complet anonimat în primele decenii postbelice, dar au fost readuse în conștiința publicului abia după 1989. În anul 2004 în Studioul Cinematografic al Armatei Române a fost realizat documentarul „Escadrila Albă”, în regia lui Șerban Creangă.

În Weekend Diva la Europa FM aflăm poveștile femeilor celebre care ne-au inspirat de-a lungul anilor, dar vom asculta și cele mai frumoase piese cântate de voci feminine.