Reprezentanții Federației cer ca autoritățile să adopte măsuri eficiente și non-letale pentru salvarea acestei specii protejată la nivel european.
Mii de persoane și-au arătata nemulțumirea, în spațiul public, după ce o asociație din Sibiu a fost amendată pentru că a salvat doi puși de urs. În același timp, la Constanța, Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului a obținut, în instanță, anularea unui Ordin comun al Ministerului Mediului și al Ministerului Agriculturii, din 2009, care permitea uciderea urșilor.
Nemulțumirile iubitorilor de animale vor fi aduse și la cunoștința organismelor europene, anunță avocatul Artin Sarchizian:
„Trebuie să înțelegem că ursul este specie protejată la nivel european. Noi am pregăti deja o sesizare și o petiție către Parlament, Comisie și comisarul pentru Mediu. De fapt asta se urmărește, să se depopuleze pădurile pentru a avea drum liber pentru defrișări”.
Din 2009 și până acum ar fi fost împușcați 2.000 de urși, conform Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului. Avocatul acestei organizații, Artin Sarchizian, spune că autoritățile au la îndemână o sumedenie de măsuri neabuzive pentru gestionarea populației de urși.
„În primul rând să nu permită accesul în habitatul lor. Doi, dacă și-ar respecta obligația de a le asigura hrană în pădure, urșii nu ar mai coborî. Pur și simlu sunt umiliți. Vin de foame. Trei, să știți că există mijloace non-letale de a-i îndepărta”.
Ministerul Mediului intenționează să facă un recensământ al urșilor din pădurile României. Ministrul Tánczos Barna, citat de Libertatea.ro, susține că numărul urșilor este prea mare.
Până la finalizarea recensământului se va merge pe actualul sistem. Adică vor exista cote de intervenție pentru uciderea animalelor din specii protejate, aprobate, în fiecare an, prin ordin de ministru.
- Ghiulfer Predescu