Rezultatul: va fi nevoie de un transplant de ficat, arată un studiu al cercetătorilor israelieni.
Maladiile hepatice sunt asociate de obicei cu abuzul de alcool.
Acest studiu arată însă că şi băuturile nealcoolice cu un conţinut ridicat de zahăr pot să cauzeze declanşarea maladiei cunoscute sub numele de ‘steatoză hepatică’, făcându-le şi mai periculoase decât abuzul de alcool.
Cercetătorii israelieni au descoperit faptul că persoanele care beau în fiecare zi un litru de băuturi gazoase sau de sucuri proaspete din fructe sunt de cinci ori mai predispuse la steatoză hepatică.
Aceiaşi cercetători au dezvăluit faptul că şi două pahare de băuturi gazoase sunt suficiente pentru a creşte riscul unor afecţiuni hepatice, diabet sau maladii cardiace.
Medicul care a coordonat studiul, a explicat faptul că zahărul din fructe este foarte uşor absorbit de ficat.
Fructoza nu afectează producţia de insulină şi se depune direct în ficat, unde este transformată în grăsime. Steatoză hepatică duce la ciroză, iar această declanşează cancerul hepatic.
Pentru a beneficia pe deplin de avantajele oferite de fructe şi de legume, medicii recomandă că acestea să fie consumate naturale, deoarece ele conţin anumite fibre care împiedică fructoza să fie absorbită de ficat.