Faleza Cazinoului din Constanța intră într-un amplu proces de consolidare pe toată lungimea de 790 de metri, între port și Comandamentul Forțelor Navale. Din cauza furtunilor de pe mare, digul de sprijin al promenadei Cazinoului a ajuns într-o stare avansată de degradare. Acest segment costier este inclus în proiectul „Reducerea eroziunii costiere”, în valoare totală de 800 milioane de euro, al cărui beneficiar este Administrația Apele Române.
„Zona Tomis-Cazinou, lot 3”, așa se numește bucata din proiectul de lărgire a plajelor și consolidare a falezelor de pe litoral. O cunoaște toată lumea, este promenada Cazinoului. Acest segment costier a fost inclus în marele proiect cu fonduri europene deoarece atât protecția de mal, cât și digul de larg din dreptul Cazinoului sunt în stare avansată de degradare. Siguranța promenadei a fost practic afectată de energia valurilor din timpul aprigelor furtuni ale Mării Negre.
Contractul pentru această porțiune de 790 de metri a fost semnat încă din 2019, cu o companie de construcții hidrotehnice din Italia, pentru o valoare de aproape 7 milioane de euro. A venit însă Covidul, lucrările s-au amânat. A întârziat și avizul de la Ministerul Culturii, care voia cercetare arheologică. Asta pentru că cel care a creat digul de apărare al promenadei și a construit, în urmă cu 120 de ani, faleza Cazinoului din Constanța a fost Anghel Saligny.
La acea vreme era de fapt un bulevard ridicat la cinci metri deasupra mării pe care circulau trăsuri, mașini de epocă, vilegiaturiști, localnici.
Lucrările ar trebui finalizate la sfârșitul lui 2025
Recent, primăria Constanța a avizat organizarea de șantier. La sfârșitul lunii ianuarie, constructorul va prezenta, Apelor Române, calendarul lucrărilor. Constructorul va realiza o rampă de acces pentru a putea interveni dinspre mare. Stabilopozii vor fi amplasați în continuarea celor existenți și e posibil să se construiască platforme betonate.
Consolidarea digului de protecție a promenadei va necesita, cel mai probabil, și intervenția de pe uscat. Se poate ajunge, astfel, la blocarea, pe rând și pentru scurte perioade de timp, a accesului pietonal pe faleza Cazinoului.
Lucrările ar trebui finalizate la sfârșitul lui 2025.
Sursa foto: ABADL