Cresc facturile la gaze pentru cei care nu au trecut deja pe piața liberă. Facturile vor fi și cu 25% mai mari. Mihai Nicuț, redactorul șef Economica.net:
„În cazul furnizorului mare din zona de sud a țării, inclusiv Bucureștiul, cei care nu au schimbat până acum și au rămas la acest furnizor, nu au schimbat nici furnizorul, nici contractul, au rămas cu ce le-a livrat după liberalizare, avem o scumpire de 25%, de la 124 de lei pe MW, cu toate taxele incluse dar fără TVA, la 155, vine fix 25%. Trebuie să știm că oricând, indiferent dacă contractul nostru este în vigoare, indiferent dacă expiră, noi avem posibilitatea de a alege oricând o ofertă mai bună.”
Cresc facturile și pentru consumatorii care au încheiat contracte pe piața liberă anul trecut, în medie cu 20 de procente. Acele contracte expiră iar noile ofertele vin cu această majorare a prețului.
Cum s-a ajuns aici? Prețul gazului a fost influențat în ultimul an de mai mulți factori, spune Mihai Nicuț:
„Anul trecut, când s-a făcut liberalizarea, am beneficiat de o conjunctură fericită. Veneam după o iarnă precedentă destul de blândă, în care s-a depozitat gaz mai mult decât s-a consumat, a fost gaz în exces pe piață, a venit și pandemia, a fost lockdown, a scăzut consumul și, ca atare, prețurile evident au fost pe scădere. Situația nu se mai întâmplă anul ăsta, așa cum era cumva previzibil, după revenirea economică, consumul de gaz a crescut și ca atare au crescut și prețurile.”