Reportaj de Anca Grădinaru
Întotdeauna când ne confruntăm cu proteste de stradă apar și acuzațiile de minciună și manipulare. Politicienii încearcă să își decredibilizeze adversarii ieșind în presă cu tot felul de declarații, iar dezinformarea este ridicată la rang de artă. Internetul contribuie din plin: rețelele de socializare adună mai bine de o treime din populația globului iar informația din surse neverificate, cu iz senzațional, e absorbită instantaneu de cititorii neavizați. Tot Internetul poate și desluși informația mincinoasă pentru că o nouă mișcare devine tot mai căutată. FACT-CHECKING se numește această mișcare, adică verificarea declarațiilor făcute de oameni importanți, de cele mai multe ori politicieni. De fapt, mișcarea este nouă pentru zone precum Africa și Europa de Est, în țări precum România și Republica Moldova.
Folosită în scop jurnalistic, mișcarea a apărut de în urmă cu mai bine de trei decenii, în Statele Unite ale Americii. Atunci, corespondentul la Casa Albă al cotidianului Newsday, a pus bazele acestui fenomen, încercând să verifice acuratețea declarațiilor candidaților la alegerile prezidențiale.
De atunci, și alte mari redacții au creat site-uri de fact-checking. Unul dintre aceste site-uri este POLITIFACT, înființat sub umbrela celui mai mare cotidian din Statul Forida, Tampa Bay Times. Jurnalistul care a creat acest site și pentru care a fost premiat cu Putitzer este Bill Adair. Fost corespondent la Casa Albă, Adair s-a întâlnit recent pe Skype, cu presa din România. Anca Grădinaru a discutat și ea cu Bill Adair dar și cu Funky Citizens, cei care au creat în România un site de fact-checking, factual.ro.