Jan Koum va intra în posesia unei sume fabuloase: Facebook va plăti patru miliarde de dolari în numerar şi 12 în acţiuni. De asemenea, fondatorii şi angajaţii WhatsApp vor primi și acţiuni în valoare de trei miliarde de dolari.
Pentru Koum, statutul de miliardar contrastează cu tinereţea petrecută în Statele Unite cA adolescent imigrant din Ucraina, crescut într-o familie asistată social.
De altfel, copilăria petrecută în comunism, cu teama permanentă de ‘poliția secretă’, și-a pus amprenta asupra omului de afaceri Jan Koum. În repetate rânduri, s-a declarat împotriva folosirii datelor personale ale utilizatorilor pentru a vinde reclame. Acesta este motivul pentru care în 2009 și-a dat demisia de la Yahoo.
Ulterior, când a conceput aplicația WhatsApp, a avut grijă cA sistemul să nu adune informaţii despre numele, sexul, adresa sau vârsta utilizatorilor, fiind suficientă confirmarea numărului de telefon. ‘Fără publicitate! Fără jocuri! Fără şmecherii!’, scria Koum în 2012 într-o postare pe blog.
Compania nu a investit în marketing şi nu a angajat un specialist în relaţii cu publicul. Strategia a dat roade. În cinci ani, WhatsApp a acumulat 450 milioane de utilizatori activi lunar, de două ori mai mulţi decât Twitter.
După perfectarea vânzării, Koum va primi un post de director în Consiliul de Administraţie al Facebook. El a precizat pe site-ul companiei că WhatsApp îşi va păstra autonomia şi va continua să opereze independent.