Confidenţialitate

Expoziții dedicate Regelui Mihai, la Brașov și la Galați

Peste 50 de fotografii alb-negru şi color, din colecţii personale, sunt cuprinse în expoziţia de fotografie istorică dedicată Regelui Mihai I al României, deschisă miercuri la etajul Casei Sfatului, unde se află Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.

Expoziţia se află la etajul unu, la intrarea în Casa Sfatului, şi începe cu fotografii de la botezul regelui Mihai I din luna ianuarie 1922, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Continuă cu secvenţe din copilăria fericită a Regelui Mihai, participarea acestuia la diverse ceremonii până în anul 1930, 1944 – momentul semnării Tratatului de Pace de la terminarea celui de al Doilea Război Mondial şi recuperarea de către România a părţii din Ardeal pierdute pe vremea lui Carol al II – lea, fotografii din exil împreună cu familia, participarea regelui Mihai la căsătoria Elisabetei a II-a a Marii Britanii, fotografii cu prima conferinţă de presă a Regelui Mihai I ţinută în SUA după ce a abdicat.

De asemenea, în expoziţie pot fi văzute fotografii de la întoarcerea în ţară în 1992, o vizită la Braşov în 1994, la sediul Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, imagini cu familia regală în Bucureşti, în 1997 şi altele.

Fotografiile din expoziţie provin din colecţia personală a istoricului Nicolae Pepene şi din cea a renumitului colecţionar de fotografie istorică despre Casa Regală, Victor Emil Ştefănescu, din Bucureşti. De asemenea, sunt imagini din colecţia Revistei Astra, dar şi de la diferite alte persoane, admiratori ai Casei Regale.

Expoziţia va rămâne deschisă până în vara anului viitor, iar până duminică intrarea este liberă.

La Galați, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a deschis expoziţia Artă şi Ceremonial la Mesele Regale, realizată în colaborare cu Muzeul Naţional Peleş.

Expoziția va putea fi vizitată gratuit, în zilele de doliu naţional, 14 – 16 decembrie, în semn de omagiu adus Majestăţii Sale Regele Mihai I al României.

”Expoziţia Artă şi Ceremonial la Mesele Regale ne introduce în viaţa cotidiană a Familiei Regale din România, unde vom descoperi colecţii de porţelanuri, tacâmuri de argint, pahare de cristal şi programul zilnic al familiei regale, cu care şi Majestatea Sa Regele Mihai a fost atât de familiarizat în perioadele de şedere la Catelul Peleş, Pelişor sau la Palatele Regale din Bucureşti”, se spune în informarea de presă.