Confidenţialitate

Expoziția de costume populare românești “Flori de IE” – GALERIE FOTO

Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, va fi vernisată la New York o expoziţie cu o selecție de 11 costume populare românești, reprezentative pentru colecția “Flori de IE”.

Colecția “Flori de IE” cuprinde peste 150 de ii tradiționale româneşti, autentice şi unicat, realizate şi cusute manual, cu broderii deosebite din fir de mătase şi bumbac.

Unele dintre ele sunt vechi de peste 140 de ani. Iile au fost restaurate, analizate şi certificate de către un expert etnograf, care a stabilit astfel valoarea istorică a acestora. Piesele provin din toate regiunile geografice ale țării.

Colecția “Flori de IE”, curată de Asociația “Flori de IE”, a fost completată, la începutul anului 2015, cu o serie de ii noi, reflectând un concept unic, ce readuce în prim plan ia autentica românescă și păstrează totodată linia cromatică și simbolistica originare.

Modele vechi sunt astfel transpuse pe pânză nouă, piesele fiind, de asemenea, realizate integral manual, din materiale delicate, cu broderii ample și aspectuoase, la fel ca prototipurile după care sunt create.

IE zona Muscelului
Originară din zona Muscelului, este lucrată pe pânză de bumbac, iar decorațiunile sunt realizate tot cu fir de bumbac, negru. Povestea spune că acest obiect vestimentar tradițional a aparţinut unei doamne venerabile, cu familie numeroasă, educată, cochetă și pricepută la cusut.
Bluza, realizată în perioada anilor 1915-1925, este decorată cu frunze, trandafiri și trifoi cu patru foi. Fustarul are modele florale și broderie cu trandafiri. Manșetele se prind cu năsturei de sidef. Produs unicat, original, în stare bună.

Port romanesc din zona Argesului
Costumul popular este originar din zona Argeșului, fiind lucrat pe pânză de bumbac, în perioada 1960-1970.
Ornamentele au fost cusute cu fir de bumbac roșu, alb, galben, fir auriu și paiete galbene. Este o bluză tradițională românească, purtată mai ales în zilele de sărbătoare. Decorul de pe umăr (altița) este realizat din paiete, iar mânecile au trei șiruri de model.

Piesa de costum popular romanesc  originara din zona Muscel
Această piesă de costum popular românesc este originară din zona Muscel, este lucrată pe pânză de bumbac cu țesătură în două ițe, iar decorațiunile au fost cusute cu fir de bumbac grena, roșu, verde, mov, galben și negru.

IE traditionala din zona Rucar
O ie tradițional românească originară din zona Rucăr, lucrată la începutul secolului al XX-lea (1910-1920).
Ia este lucrată pe un material deosebit: bucățile pe galben care delimitează decorul de pe piept au fost lucrate la războiul de țesut. Este cusută manual, bogat decorată, cu fir de bumbac roșu, fiind un obiect vestimentar purtat în zilele de sărbătoare.


FOTO: Romanian Cultural Institute New York