Explozie la bordul unei nave străine aflată în apele teritoriale române, la 10 mile travers de Portul Sulina. Echipajul a anunțat abandonul navei și a cerut ajutorul autorităților române. O navă a ARSVOM i-a recuperat pe marinari și i-a adus în siguranță în Portul Sulina. O navă militară a Forțelor Navale Române cu scafandri specializați în distrugerea minelor a fost trimisă pentru verificări.
Mesajul de urgență din partea echipajului navei SEAMA a venit în jurul orei 06:50, în această dimineață. La bordul cargoului încărcat cu ciment, ancorat la 10 mile marine travers de Portul Sulina, ar fi avut loc o explozie. Marinarii au transmis că deflagrația s-a declanșat în sala motoare, fără a preciza dacă a fost din cauza unor probleme tehnice sau în urma impactului cu o mină marină. Nu au exclus această ultimă variantă.
Echipajul a solicitat abandonul și a cerut evacuarea pentru că apa inundase deja compartimentul motoare. Centrul de coordonarea maritimă al ANR a trimis imediat o navă a ARSVOM.
„Nava ARSVOM a preluat la bord echipajul ambarcat pe nava Seama și i-a transportat în condiții de siguranță în Portul Sulina către Serviciul de Ambulanță”, a declarat Tudorița Cocu, de la ARSVOM.
Marinarii suferiseră atacuri de panică, iar unul dintre ei avea traumatisme abdominale de la suflul exploziei.
Nava SEAMA, sub pavilion Togo, este un cargo vechi de 42 de ani care aștepta să primească aprobare pentru a intra pe canalul Bîstroe, spre Ucraina. Nu s-a scufundat deocamdată. Va fi tractată la țărm unde Autoritatea Navală Română va începe investigațiile.
Există suspiciuni ca nava a fost lovită de o mină. Deocamdată nu e sigur, spune directorul ANR Cosmin Dumitrache: „Așteptăm să vedem și o verificare a corpului navei cu scafandri pentru a ne putea spune cu exactitate dacă a fost explozia provocată din interior sau din exterior”.
Pentru a depista cauza exploziei, și Forțele Navale Române au trimis în zonă o navă militară cu scafandri specializați în depistarea și distrugerea minelor. De asemenea, un elicopter IAR 330 Puma din serviciul de căutare-salvare este pregătită pe Baza Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcție de solicitări.
Sursa colaj foto: ARSVOM – Agentia Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare
Sursa video: ARSVOM – Agentia Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare