Confidenţialitate

Explicațiile meteorologilor pentru norul de praf din sudul țării, inclusiv din București. „Nu vine din Ucraina” | AUDIO

E cod galben de vânt puternic în 10 județe din Dobrogea, Muntenia și sud-vestul Moldovei. Rafalele pot ajunge la 65 de km pe oră iar în zonele înalte la aproape 80 de km pe oră. Asta cauzează și nori de praf, spun meteorologii în toate orașele din aceste zone.  

Raul Ilea, meteorolog al Agenției Naționale de Meteorologie:

„Este praful din Bărăgan, adus de vântul care bate la noi în țară. Până diseară la ora 20.00 este în vigoare atenționarea meteorologică cod galben de vânt pentru cea mai mare parte a Munteniei, pentru Dobrogea și pentru sudul Moldovei precum și zona montană aferentă, după care după ora 20.000 începe să scadă în intensitate vântul și atunci nu va mai reprezenta nici acesta o problemă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ce vedem în aer este un fenomen de resuspensie a particulelor de praf atmosferic depuse pe sol, care a fost antrenat de rafalele de vânt, ceea ce a dus și la creșterea valorilor înregistrate la stațiile de monitorizare a calității aerului, în special PM 10,  transmite Ministerul Mediului.

Acestea sunt cele mai mici particule de praf care îi pot afecta pe copii și pe cei cu afecțiuni respiratorii.

Potrivit informațiilor oficiale, în București, indicatorii arată o valoare de 200 de micrograme pe metrul cub, de 4 ori mai mare decât valoarea maximă acceptată pentru sănătatea umană.

Niciun alt indicator măsurat: monoxid de carbon, dioxid de sulf sau de azot nu reprezintă creșteri semnificative, potrivit Ministerului Medicului

În același timp, ANM dă asigurări că nu este vorba despre un nor de praf toxic din Ucraina, valorile de monoxid de carbon înregistrate deasupra României fiind normale:

„Nu este chiar nor de praf ce vine din Ucraina și nu vine pentru că e o concentrație foarte mică. Este vorba de o concentrație de monoxid de carbon, dar care este foarte mică conform datelor pe care le avem acum iar circulație dinspre nord, nord-est, într-adevăr către România ar fi circulația, dar particulele sunt atât de puține încât nu reprezintă un pericol.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Facebook / Ministerul Mediului