Ministrul Justiției, Stelian Ion, a explicat, astăzi, de ce a spus că miza nevăzută a remanierii sale este legată de procedura de numire a procurorilor de rang înalt, aflată în derulare.
După ce premierul a propus revocarea sa, Stelian Ion a publicat, azi-noapte, lista cu procurorii înscriși la concurs pentru șefia DIICOT și pentru conducerea unor secții din Parchetul General și DNA.
”Am început procedura de selectare a candidaților pentru aceste funcții de rang înalt, în primul rând pentru funcția vacantă de mai mult timp de procuror-șef DIICOT. Am primit semnale de-a lungul timpului cum că nu e în regulă că un ministru, eu în special, aș putea coordona această activitate și că nu ar trebui să o fac, ci ar trebui să o facă altcineva, pentru a avea un deznodământ dinainte știut. Au fost semnale foarte clare în acest sens”.
Ministrul Stelian Ion a fost întrebat dacă a simțit presiuni asupra sa legate de numirea în funcție a procurorilor:
”Nu, nu am simțit o presiune, dar am simțit o tăcere, pentru că aș fi vrut să mă consult pe anumite aspecte. Nu vreau să adâncesc discuțiile pentru că e foarte ușor să spui niște lucruri care nu ar ajuta. La momentul acesta nu ajută foarte mult, dar cu siguranță, de-a lungul timpului, lucrurile trebuie așezate. Am ascultat apelul, inclusiv apelul președintelui, la calm, la dialog”.
Potrivit listei publicate de ministrul Stelian Ion, la conducerea DIICOT și-au depus candidatura: Daniel Horodniceanu, fost procuror șef al acestei instituții,Oana Pâțu și Ioana Albani.
De asemenea, pentru funcția de șef al Secției de combatere a corupției din DNA, candidează Andreea Nica și Ioan Amariei, iar Codrin Gravra s-a înscris pentru postul de procuror șef afjunct.