De la 1 ianuarie, se liberalizează piața energiei electrice, iar dacă nu veți cere furnizorului actual sau unei alte companii să încheiați un contract pentru curent mai ieftin, numit și serviciu concurențial, ați putea plăti cu până la 23% mai mult pentru curentul consumat.
Asociația Energie Inteligentă, asociație care reunește profesioniști din energie, acuză ANRE că nu a informat la timp și suficient populația, iar legislația necesară a fost finalizată abia în această toamnă.
Astfel, s-a ajuns ca abia în ultimele zile, consumatorii casnici să fie avertizați de furnizori că de la 1 ianuarie, va urma o schimbare.
Europa FM l-a întrebat pe președintele Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chisăliță, ce trebuie să facă acum un consumator:
„Pot să sune la furnizorul lor și să confirme că vor oferta concurențială. În situația în care constată că prețul este mai mare, ar trebui să ia legătura cu un furnizor de pe site-ul ANRE-ului, care prezintă un preț mai mic, să-i trimită copie de pe buletin, o factură și o dovadă a spațiului, urmând să aștepte contractul care să fie semnat.”
În mod normal, de pe site-ul ANRE, agenție de stat, consumatorii ar trebui să afle ce oferte li se potrivesc. Numai că acest site nu funcționează normal.
Asociația Energie Inteligentă a făcut un top al companiilor care pot livra cel mai ieftin curent electric, în funcție de zona în care se află clădirea pentru care aveti nevoie de energie.
„La noi s-a ajuns în situația asta datorită faptului că nu a fost pregătită liberalizarea. (…) Teoretic și în conformitate cu legea, niciun consumator nu ar trebui să rămână fără curent în această perioadă intermediară”, mai spune Chisăliță.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți seara că a cerut Consiliului Concurenței să înceapă o anchetă pentru a se afla cum s-a ajuns la prețurile pentru energie electrică livrată pentru piața universală.
Pe piața universală vor rămâne cei care nu semnează un contract cu un furnizor până la 1 ianuarie 2021.