Estimarea a fost făcută de șefa programului de supraveghere genetică din Marea Britanie, care spune că, după toate probabilitățile, noua tulpină va acapara lumea, așa cum s-a întâmplat și în Regatul Unit.
Și nu vom scăpa prea curând de aceasta, în condițiile în care ar fi nevoie de cel puțin 10 ani pentru secvențierea variantelor virusului.
Tulpina britanică a coronavirusului a fost depistată pentru prima oară, în septembrie anul trecut, în Kent, în sud-estul Angliei și de atunci s-a răspândit deja în peste 50 de țări.
„Ceea ce ne afectează în acest moment este transmisibilitatea, pentru că această nouă variantă care a măturat țara va mătura, cel mai probabil, toată lumea”, a spus, într-un podcast BBC, profesorul Sharon Peacock, șefa programului de supraveghere genetică din Marea Britanie.
O altă îngrijorare este legată de eficiența vaccinurilor, având în vedere apariția de noi tulpini. Dar specialistul britanic a menționat că vaccinurile folosite în Marea Britanie, cele produse de Pfizer si AstraZeneca par să funcționeze bine împotriva variantelor SARS-CoV-2 care circulă în Regat.
Ea spune că, în prezent, până la 10% dintre testele pozitive zilnice sunt selectate aleatoriu pentru analiza genomului. Practic, oamenii de știință încearcă să descifreze codul genetic al noilor tulpini pentru a vedea care dintre acestea prezintă caracteristici speciale ce pot provoca boli mai severe sau pot afecta vaccinarea ori răspunsul imunitar.
„În momentul în care virusul va suferi mutații dar nu va mai provoca boli, atunci am putea să nu ne mai îngrijorăm. Dar cred că, în viitor, vom face asta în ani de zile. În opinia mea, vom continua să facem acest lucru timp de 10 ani”, a menționat specialistul britanic.