Confidenţialitate

Experți în inteligența artificială boicotează o universitate din Coreea de Sud din cauza unor … “roboți ucigași”

Academicieni din toată lumea își exprimă îngrijorarea față de activitatea unui laborator al Institutului de Ştiinţă şi Tehnologie Avansată din Coreea (KAIST), unde în colaborare cu compania  de apărare Hanwha Systems, se dezvoltă tehnologii pentru crearea unor arme care pot acționa autonom.

Mai mult de 50 de cercetători în domeniul inteligenței artificiale, care provin din 30 de țări, au semnat o scrisoare în care cer boicotarea universității sud-coreene, a cărei activitate poate duce la apariția “roboților ucigași”, anunță The Guardian.

” Studiile în Inteligența Artificială pot descoperi nenumărate lucruri nemaipomenite care pot ajuta la salvarea vieților, chiar în context militar. Dar, să declari deschis că scopul acestora este să dezvolți arme autonome și mai ales cu un asemenea partener ridică îngrijorări seriose. Vorbim de o universitate foarte respectată, dar asocierea cu un partener suspect din punct de vedere etic ne face să credem că anumite norme internaționale ar putea fi încălcate” a spus Toby Walsh, organizatorul boicotului, profesor la Universitatea din New South Wales.

Hanwha este unul dintre cei mai importanți producători de armament din Coreea de Sud. Muniția cu dispensie pe care compania o fabrică este interzisă de un tratat internațional din care fac parte 120 de state. Coreea de Sud, Statele Unite, Rusia și China nu au semnat această convenție.

Dezvoltarea armelor autonome ar putea înrăutăți situația de securitate incertă în Peninsula Coreea.

Boicotul ar veni în întâmpinarea discuției care va avea loc în cadrul Organizației Națiunilor Unite, săptămâna viitoare.

La Geneva, se va discuta despre folosirea inteligenței artificiale în strategia militară, dacă acest tip de armă care “gândește singură” poate face distincția între inamic și partener de luptă. Mai mult de 20 de țări au cerut deja la ONU interzicerea totală a armelor autonome.