Confidenţialitate

Expert în securitate : ”Acuzațiile la adresa SPP, extrem de grave. Ele trebuie lămurite, iar dacă se confirmă, e nevoie de măsuri”

De ce renunță membrii guvernului Dăncilă la protecția SPP? Care sunt consecințele aceste decizii?

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat astăzi oficial că renunță la servciile SPP, după ce ieri astfel de informații au venit doar pe surse.

Viorica Dăncilă a ţinut să precizeze că nu are o problemă cu ofiţerii SPP sau cu instituţia: “Precizez că am transmis Serviciului de Protecţie şi Pază încă de luni seară că nu vreau să beneficiez de protecţie. Înţeleg că toţi miniştrii au aceeaşi opţiune”, a declarat Dăncilă.

Ea a subliniat că nu are o problemă cu ofiţerii sau cu instituţia: “Nu am nicio problemă cu ofiţerii SPP şi nici cu instituţia, însă aceasta este decizia mea”.

Însă, decizia are legătură cu declarațiile lui , care îl acuză de șeful SPP de implicare politică, iar o astfel de decizie nu poate rămâne fără urmări.

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, Iulian Fota, a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru Europa FM, că gestul demnitarilor pune un mare semn de întrebare în ce privește credibilitatea Serviciului de Protecție și Pază.

”E cu atât mai grav” – spune el ”cu cât în toată lumea se pune din ce în ce mai mare accent pe importanța serviciilor de securitate”.

” Pe fondul nevoii în creștere de protecție, de securitate națională, orice reproș, orice acuză care se aduce unei instituții sau unui conducător al unei astfel de instituții, trebuie să fie extrem de bine documentată, extrem de tranșant făcută, și urmată imediat – dacă lucrurile se confirmă – de măsuri. Altfel, rezultatul va fi decridibilizarea instituțiilor, pierderea încrederii oamenilor în aceste instituții, al căror rol este tocmai acela de a-i apăra. Orice acuză adusă unei instituții de securitate națională sau unui șef al unei astfel de instituții este o chestiune extrem de serioasă și trebuie tratat extrem de serios și de profesionist. Situația internațională și starea generală a țării reclamă ca aceste acuzații care sunt aruncate pe piață,fără prea multe argumente deocamdată, să fie lămurite în cel mai rapid mod, și – fie ele se confirmă și trebuie să urmeze un set de măsuri, fie ele sunt infirmate, și cineva trebuie să-și asume consecințele pentru aceste acuzații nefondate” – a declarat Iulian Fota pentru Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este pentru prima oară când Serviciul de Protecție și Pază este implicat într-un scandal politic. Și – pentru prima oară – când demnitari ai statului renunță la SPP. Și nu o fac pentru a fi mai populari, ci din cu totul alte motive – pe care nu și le-au asumat, însă, public.

Activitatea serviciului de Protecție și Pază este analizată în fiecare an în ședințele Consiliului Suprem de Apărare a Țării – în subordinea căruia se află. Niciodată nu au existat probleme privind funcționarea acestuia și, de-a lungul vremii, mici incidente în care au fost implicați politicienii păziți s-au terminat fără urmări prea mari. E vorba de cazul în care fostul președinte, Emil Constantinescu, a fost stropit pe față cu cerneală de către un cetățean, în Timișoara, și de un caz în care un cetățean a încercat să-l scuipe pe fostul președinte Traian Băsescu.

Mai mult, spune Iulian Fota, SPP ar fi acționat de fiecare dată în mod profesionist la evenimente importante, precum summit-ul NATO, de exemplu.
Iulian Fota spune, însă, că în ultimii ani, instituțiile de securitate au fost, pe rând, implicate în scandaluri politice și că semnalul nu este deloc unul bun, chiar dacă gradul de risc pentru demnitarii români este unul scăzut față de alte țări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.