După patru ani de controverse majore, noul proiect al legiii offshore care reglementează extracția de gaze din Marea Neagră și subteran a ajuns astăzi la Parlament. Liderii Coaliției susțin că legea va fi votată în procedură de urgență, astfel încât legea să intre în vigoare până la finalul acestei legislaturi.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că proiectul prevede că statul roman va câștiga aproximativ de 60% din încasările pe gazele extrase, iar investitorii 40%.
Ministrul Energiei estimează că primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase în a doua partea a acestui an.
Anual, din Marea Neagră ar putea fi extrase 1 miliard de metri cubi de gaze. Virgil Popescu susține că investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepție la finalizarea lucrărilor.
Citește și: Marcel Ciolacu: Legea offshore a fost depusă la Parlament
Otilia Nuțu, expert în energie: Sunt niște îmbunătățiri – nu mai este obligația producătorului să vândă 50% din producție în România. Era o încălcare a regulilor europene
Otilia Nuțu, expert în energie spune că proiectul legii offshore are și puncte forte, dar și minusuri:
„Sunt niște îmbunătățiri, spre exemplu faptul că nu mai este obligația producătorului să vândă 50% din producție pe piața din România, care era de fapt o încălcare a regulilor europene. Partea proastă este că, deși s-a modificat puțin la acel regim fiscal, mie mi se pare în continuare foarte complicată toată ideea asta cu impozitul pe veniturile suplimentare. Ei au luat cu copy-paste acea schemă de supraimpozitare și au băgat-o în legea asta, dar condițiile de bază sunt cu totul altele. Nu vorbim de producție existentă care nu mai necesită investiții, ci vorbim despre una cu totul și cu totul nouă”, a spus Otilia Nuțu.
Otilia Nuțu, expert în energie: Dacă statul român vrea 60% din profit, să pună impozit pe profit 60% și să termine cu schemele astea cu impozite pe tranșe pe venit
Anca Grădinaru: Practic, a rămas prevederea că se supraimpozitează veniturile suplimentare obținute din extracții în plus?
Otilia Nuțu: „Da, obținute din extracții în plus față de niște referințe care nu au nicio legătură cu realitatea. Dacă statul român vrea 60% din profit, să pună impozit pe profit 60% și să termine cu schemele astea cu impozite pe tranșe pe venit. Este foarte complicat, este extraordinar de greu de calculat și pentru fisc și pentru companii. Mai mult decât atât, plafonează investițiile care ar fi deductibile”.
Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival