România se numără printre țările cel mai puțin expuse la o posibilă criză energetică, spune Răzvan Nicolescu – expert în energie și fost ministru. Afirmă că decizia Ungariei de a interzice exporturile de energie electrică și gaze naturale de la 1 august nu va afecta țara noastră.
Totuși, menționează că România trebuie să intre în anotimpul rece cu toate depozitele de gaze pline. Acum, România are rezervele umplute într-un procent de 47,5%.
Răzvan Nicolescu: „Datele Eurostat arată că suntem printre cei mai puțin expuși cu o condiție: să ne organizăm bine”
„S-ar putea ca noi să nu avem nevoie de importuri și cu cât ne organizăm mai bine, cu atât vom avea nevoie mai mică de importuri. Datele Eurostat arată că suntem printre cei mai puțin expuși cu o condiție: să ne organizăm bine. Adică aș vrea să văd la 1 octombrie că avem toate capacitățile de depozitare umplute. Adică 100% depozitele să fie pline. Surse de import avem, inclusiv sursa aceasta de import din Grecia, din Bulgaria. Noi avem suficientă producție de energie electrică pentru a ne acoperi consumul? Aceasta este întrebarea care mă preocupă. Eu cred că avem”, a spus Răzvan Nicolescu.
Răzvan Nicolescu: „Ungaria, pentru mine, nu este un model de politică energetică”
Răzvan Nicolescu spune că Ungaria nu este un model de politici în domeniul energiei. Subliniază că orice decizie de acest fel, cum ar fi oprirea exporturilor de produse energetice, trebuie luată ținând cont de regulile comunității europene.
„Dacă e vorba despre o interzicere a exporturilor, dacă este vorba despre o interzicere a fluxurilor transfrontaliere, ele toate trebuie făcute ținând cont de statutul de țară membră a Uniunii Europene. Comisia Europeană trebuie să fie activă în a sancționa derapaje de la legislația Uniunii Europene care vorbește despre o liberă circulație a bunurilor, mărfurilor, oamenilor în interiorul Uniunii Europene. Ungaria, pentru mine, nu este un model de politică energetică”, a adăugat Răzvan Nicolescu.
Răzvan Nicolescu: „Mare parte din locuințele din România sunt în continuare iluminate cu becuri vechi care consumă mult”
Statul trebuie să îi ajute pe români cu vouchere pentru modernizarea energetică a caselor, pentru înlocuirea becurilor sau pentru schimbare electrocasnicelor cu unele care consumă mai puțin.
„Ar trebui să primească niște vouchere să poată să-și modernizeze casele, să-și poată schimba electrocasnicele cu unele mai performante, să schimbe becurile. Mare parte din locuințele din România sunt în continuare iluminate cu becuri vechi care consumă mult și care produc o luminozitate mult mai scăzută în raport cu becurile actuale pe LED. Acestea sunt lucruri foarte importante de care nu ne ocupăm”, a mai explicat Răzvan Nicolescu.
Sursa foto: Pixabay