Confidenţialitate

Simulare de incendiu la Arad la care au participat peste 100 de salvatori profesioniști. ISU Arad: Urmărim îmbunătățirea capacității de răspuns în astfel de situații | VIDEO | GALERIE FOTO

Desfășurare de forțe de amploare, miercuri, in județul unde peste 100 de salvatori profesioniști, voluntari pentru situații de urgență, jandarmi, polițiști, pădurari și reprezentanți Salvamont au intervenit la un eveniment care ar fi putut prezenta un pericol mare. Din fericire a fost vorba doar de un exercițiu prin care s-a simulat producerea unui mare incendiu într-o zonă cu pădure, din păcate o realitate tot mai des intâlnită in ultima vreme în Europa.

La ora 09:00, la 112 s-a anunțat izbucnirea unui puternic incendiu într-o pădure din zona orașului Lipova, pe Valea Mureșului, aflată la circa 33 de kilometri de Municipiul Arad. Imediat s-a dat alarma. Primii salvatori, voluntarii pentru situații de urgență au ajuns la fața locului după câteva minute.

În scurt timp au sosit primii pompieri profesioniști. Aceștia au trebuit să taie copaci căzuți pe drumurile forestiere ca să poată ajunge la focare. În zonă a fost amplasat un centru mobil de comandă, iar apoi, forțele au fost suplimentate continuu.

La exercițiu au participat pompieri, jandarmi, polișiști, medici din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean și reprezentanți ai Direcției Silvice și Salvamont Arad, în total peste 100 de persoane și zeci de mașini și mijoace de intervenție.

Purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad: „Exercițiul urmărește îmbunătățirea capacității de răspuns în cazul producerii unui astfel de eveniment”

„Scenariul exercițiului presupune producerea unui incendiu de vegetație care din cauza vântului puternic se propagă la litiera pădurii și la coronamentul copacilor, pe o suprafață de aproximativ 1500 de metri pătrați. Exercițiul urmărește îmbunătățirea capacității de răspuns în cazul producerii unui astfel de eveniment, precum și îmbunătățirea colaborării și cooperării interinstituționale între structuri”, a spus Sergent Major Ruxandra Klein, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad.

Scenariul exercițiului presupune gestionarea unei situații de urgență produse în urma unui incendiu de pădure.

Reacțiile oamenilor: „Nu m-am speriat, dar m-am gândit că ceva o să fie bai”

Chiar dacă exercițiul a fost anunțat înainte, cu precizarea că oamenii nu trebuie să intre în panică, sirenele auzite în toată zona le-a dat de gândit oamenilor.

„Dacă pleacă pompierii în misiune înseamnă că rezolvă o problemă pe care o au cetățenii”, spune o femeie.

„Nu m-am speriat, am crezut că este incendiu undeva. Și am întrebat pe cineva și mi-a spus că este un exercițiu”, spune un bărbat.

Întrebați la ce se gândesc prima dată când aud sirenele, mai mulți oameni au spus că: „La foc, nu?”, „La ceva grav – ori incendiu, ori altă calamitate, clădiri vechi prăbușite sau altceva”.

Nu m-am speriat, dar m-am gândit că ceva o să fie bai”, spune o altă femeie.

Ceea ce a fost astăzi – doar un exercițiu – este o realitate tot mai des întâlnită în ultimii ani în Europa.

De altfel, și din Arad, salavatorii au participat în misiuni adevărate de stingere a incendiilor în alte țări europene, iar în acest an vor merge din nou.

 

Șeful Centrului Operațional din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad: „Continuăm să ne îmbunătățim pregătirea în vederea intervențiilor în astfel de situații de urgență”

„Ne pregătim tot mai intens pentru astfel de situații de urgență, incendii de vegetație uscată propagată la pădure sau incendii de pădure. Beneficiem în ultima perioadă de tehnica adecvată pentru asemenea intervenții – autospecială de intervenție la pădure, pentru intervenții de lungă durată, bază de operații în care se poate desfășura activitatea pe o perioadă mare de timp având în vedere că avem și tot ce însemană măsuri igienice, locuri de campare, locuri de gătire a mesei. Avem și un punct de comandă mobil pe care îl vedeți în spate.

Ținând cont și de faptul că încă de anul trecut a început ISU Arad să participe la misiuni internaționale de prepoziționare în Franța în vederea intervenției la incendii de pădure, în acest an vom desfășura două misiuni, una în Franța și Grecia. Cea din Franța chiar cu echipe de intervenție în teren și cu autospecială de stingere. Continuăm să ne îmbunătățim pregătirea în vederea intervențiilor în astfel de situații de urgență”, a explicat Locotenent-Colonel George Pleșca, șeful Centrului Operațional din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad.

Salvatorii spun că participarea la astfel de exerciții îi ajută să fie mai buni atunci când au de-a face cu misiuni adevărate.

Sursa colaj foto: Europa FM / Ciprian Boițiu

Citește și: Tulcea: Incendiu la un bungalow dintr-o unitate turistică | VIDEO | GALERIE FOTO