Turiștii care ajung în Veneția trebuie neapărat să-și facă timp pentru a vizita și insula Murano, renumită în întreaga lume datorită obiectelor realizate din sticla de Murano. Această industrie a ajutat micuța insulă să se dezvolte. La început era doar un sat pescăresc; însă, lucrurile s-au schimbat prin secolul al 13-lea, când maeștrii sticlari din Veneția au fost mutați pe această insulă, de teama incendiilor care ar fi putut izbucni în orice moment pentru că în atelierele din Veneția cuptoarele ardeau necontenit.
Astăzi, pe insula Murano sunt zeci de fabrici și ateliere în care se prelucrează sticla de Murano. În multe dintre acestea, artiștii fac demonstrații speciale pentru turiști. Dacă nu apucați să participați la o astfel de demonstrație, mergeți la Muzeul Sticlei, care găzduiește o colecție impresionantă de obiecte din sticlă de Murano, unele vechi de jumătate de mileniu. Muzeul se află într-un palat: Palazzo Giustinian.
Murano este genul de destinație pe care o bifezi într-o singură zi. E o insulă liniștită, cu mici piațete, precum Campo Santo Stefano, în mijlocul căreia se află Turnul cu ceas, care datează din secolul al 19-lea. La fel ca în Veneția, și pe insula Murano, turiștii se pot plimba pe Canal Grande. Pe ambele maluri ale canalului sunt magazine de suveniruri, cafenele și restaurante.
Pe insula Murano se poate ajunge, evident, doar pe apă. Transportul se poate face cu vaporetto, acele autobuze pe apă. O călătorie costă cîțiva euro. Se poate apela și la taxiuri-bărci private, disponibile la orice oră.