Parchetul General a decis să nu intervină în cercetările polițiștilor și procurorilor de la Sectorul 1, care au deschis dosar penal după ce un candidat la postul de consilier local a fost descoperit cu aproape 500 de procese verbale asupra sa.
Într-un răspuns trimis Europa FM, Parchetul General precizează că anchetatorii din Sectorul 1 au muncit mult și eficient în cele 3 zile de la depunerea sesizării, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 nu are sunt suficiente resurse umane şi materiale pentru a finaliza dosarul într-un timp rezonabil.
În plus, explică Parchetul General, fapta cercetată nu pare a fi una organizată și care să presupună administrarea de probatorii extinse.
Iată răspunsul integral trimis de Parchetul General postului Europa FM:
“Având în vedere întrebarea dvs., vă comunicăm faptul că a fost examinată din oficiu aplicarea dispoziţiilor art.325 C.pr.pen. privind preluarea cauzei la un parchet ierarhic superior, cu privire la dosarul aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, având ca obiect art.391 C.pen. (în fapt, descoperirea în data de 28.09.2020 a unei persoane care deţinea 473 procese-verbale de consemnare a rezultatelor votului de la secţii de votare din Sectorul 1).
Pe baza examinării stadiului şi obiectului cauzei, s-a reţinut că:
- în cauză a fost administrat un probatoriu amplu, într-un timp extrem de scurt (3 zile), motiv pentru care nu este oportun să intervină măsuri care întrerup ori pot afecta ritmicitatea cercetărilor;
- la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 sunt suficiente resurse umane şi materiale apte a asigura un management eficient/optim al administrării probatoriului şi finalizării într-un timp rezonabil al acestuia; în prezent, cercetările se efectuează de organele de poliţie sub supravegherea procurorului,
– fapta cercetată nu a relevat un mod de comitere complex și care să presupună administrarea de probatorii dintr-o gamă largă, cu intercondiționări între rezultatele probelor, astfel încât organizarea cercetărilor să aibă un grad mare de dificultate,
– totodată, demararea promptă a cercetărilor și desfășurarea acestora până în acest moment nu pun în discuție imparțialitatea organelor de urmărire penală.”