Oficiali de rang înalt au declarat pentru Europa FM că Alianța Nord Atlantică a aprobat planul de contingență pentru România, în urmă cu doar câteva zile și că un anunț în acest sens va fi făcut la summit-ul NATO din Țara Galilor, dar documentul nu va fi făcut public.
‘
UPDATE
‘
Până de curând, dintre țările NATO, doar statele baltice și Polonia aveau asemenea planuri.
‘
În cazul Estoniei, Letoniei și Lituaniei, planurile de contingență vizează posibilul scenariu al unui atac din partea Rusiei împotriva lor, iar în cazul Poloniei, un atac fie din partea Belarus, fie al Rusiei.
‘
România și-a manifestat dorința de a exista un astfel de plan dar, oficial, prima dată s-a discutat despre acest lucru anul trecut.
‘
În 2013, în luna februarie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a discutat despre elaborarea unui plan de contingență. De atunci, CSAT nu a mai făcut publice informații pe această temă.
‘
În luna septembrie a anului trecut, la Conferinţa Comitetului Militar al NATO de la Budapesta, reprezentantul României a reamintit necesitatea planificării anticipate a apărării colective, respectiv importanţa unui plan de contingenţă pentru România.
‘
A mai trecut aproape un an până când Alianța și-a dat acordul pentru realizarea unui astfel de plan, în luna mai a cestui an și, iată, alte câteva luni până la aprobarea lui de către NATO.
‘
Ce înseamnă ‘plan de contingență’?
‘
‘
‘
Planul de contingență se mai numește și plan de continuitate.
‘
El este realizat pentru a asigura continuarea unei activități, în cazul în care o entitate – fie o companie, fie o țară – este afectată puternic de o pierdere cauzată de un dezastru natural, de un act terorist sau chiar de o criză economică. Includem aici distrugeri de clădiri, pierdera unor informații esențiale, sau pierderea unor angajați.
‘
Astfel, acea organizație trebuie să găsească soluții rapide de înlocuire a acestor pierderi.
‘
Când însă vorbim despre o stare de război, planul de contingență reprezintă mai ales planul de intervenție militară de urgență, în sprijinul unui aliat. În cazul României, un astfel de plan include toate acțiunile concrete pe care aliații din NATO le-ar întreprinde dacă țara noastră ar fi atacată de un anumit stat.