Confidenţialitate

Excluderea Rusiei din Consiliul pentru drepturile omului, la votul statelor ONU

La propunerea mai multor țări occidentale, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite se reunește, joi, pentru a supune votului excluderea Rusiei din Consiliul pentru drepturile omului (Human Rights Council) ca urmare a invadării militare a Ucrainei. Ședința va începe la ora 17.00. Pentru excluderea Rusiei va fi necesară o majoritate de două treimi din totalul celor 193 de state membre ONU.

Sute de civili și-ar fi găsit sfârșitul sub dărâmăturile clădirilor din Borodianka, oraș situat la nord-vest de capitala Kiev, pe drumul ocupat timp de câteva săptămâni de uriașul convoi de tancuri ale Rusiei. Autoritățile ucrainene vorbesc despre un masacru chiar mai amplu decât cel de la Bucea.

Cartiere întregi cu blocuri sunt distruse complet la Borodianka.

O echipă a televiziunii americane CNN a ajuns la fața locului. Unul dintre martori a povestit că civilii au fost împușcați de soldații ruși fără vreun motiv.

Preşedintele rus a calificat drept o „provocare grosolană şi cinică” modul în care autoritățile ucrainene prezintă situația din Bucea. Este prima reacţie a lui Vladimir Putin în acest dosar de acte de barbarie comise pe acest front de război, care au stârnit indignare la nivel internaţional.

În această săptămână, alţi oficiali ruşi au negat orice abuz comis de forţele ruse, calificând drept „falsuri” imaginile cu trupurile neînsuflețite de pe străzi.

China a făcut apel la o anchetă a crimelor din Bucea şi a îndeamnat ”toate părţile să evite acuzaţiile nefondate” înainte ca ”circumstanţele relevante să fie verificate şi stabilite”.

Distanțându-se de Rusia, India a condamnat uciderea civililor din Bucea şi a cerut o anchetă internaţională.

Papa Francisc a condamnat masacrul de la Bucea. În cadrul audienței săptămânale de la Vatican, capul Biserii Catolice s-a rugat pentru pace alături de un grup de copii fugiți din calea războiului. Suveranul Pontif a ținut în mâini și a sarutat un steag depre care a spus că provine din zona martirizată.

În orașul sudic Mariupol, asediat de peste 40 de zile, armata rusă este acuzată că încearcă să șteargă urmele crimelor, cu ajutorul unui crematoriu mobil.
Primarul din acest port devastat de bombardamente estimează că zeci de mii de cadavre ar fi fost incinerate de invadatori.

Oraşul a devenit “noul Auschwitz”, a spus Vadim Boicenko. Edilul a mai dezvăluit că aproape 50 de persoane au ars de vii în atacul lansat de ruşi, luna trecută, asupra unui spital din Mariupol.