Confidenţialitate

Asociațiile de părinți susțin introducerea examenului de treapă la clasa a X-a

Examenul de treaptă în clasa a X-a este măsura pe care ministrul Educației vrea să o introducă pentru elevii din liceu.

Modificările se vor face în Legea Educației, care va fi aprobate de Guvern și transmise Parlamentului până la sfârșitul lunii martie. Așa prevede acordul semnat anul trecut de Cabinetul Dăncilă cu liderii sindicali din Educație.

Ministrul Ecaterina Andronescu susține că e necesar acest examen pentru că învățământul obligatoriu este în România de 10 ani și ar permite ca la finalul acestora să se facă o evaluare a elevilor.

Propunerea a fost discutată azi la Ministerul Educației, unde doamna ministru Ecaterina Andronescu s-a întâlnit cu liderul Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache.

Președintele Federației a declarat la Europa FM că susține introducerea unui examen „de treaptă” în clasa a X-a:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Odată introdus așa-numitul „examen de treaptă”, elevii se vor pregăti constant pentru Bacalaureat și, cei care vor dori să schimbe profilul, vor avea această posibilitate,  mai spune liderul Asociațiilor de părinți:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Invitată luni, 7 ianuarie 2018, la Digi 24, Ecaterina Andronescu a explicat de ce este nevoie de acest nou examen:

„Învăţământul obligatoriu nu se termină la clasa a opta. Învăţământul obligatoriu se termină după clasa a X-a. Teoretic, acolo ar trebui să avem o evaluare, să ştim că am încheiat ciclul învăţământului obligatoriu. De ce nu avem? Pentru că, aşa cum ştiţi, după clasa a opta sau evaluarea de la clasa a opta, ca o moştenire a capacităţii, a examenului de capacitate, ne asigură separarea spre liceu sau şcoli profesionale, aceasta este, să spunem, argumentaţia evaluării de la clasa a opta. Dacă se va accepta, pentru că, fără îndoială, o vom pune în dezbatere publică. Şi dacă va fi acceptată o asemenea evaluare, ce beneficii ar aduce ea? Examenul de bacalaureat nu va mai reprezenta materia pe patru ani de zile, care sunt anii de liceu, ci pe ultimii doi ani de zile, deci, am uşura examenul de bacalaureat prin această evaluare. ” Ecaterina Andronescu 

Despre schimbările aduse Legii Educației, Ecaterina Andronescu a precizat – în același interviu pentru Digi 24 – că vor fi transmise Parlamentului până la sfârșitul lunii martie.

„Ne-am angajat că vom duce la 30 martie legea în Parlament. Ca urmare, până atunci, trebuie să avem aceste elemente de referinţă pe care să le punem şi pe care să creionăm legea. Mi-aş dori să nu fie o lege stufoasă, să fie o lege mai puţin stufoasă, mai clară din punct de vedere al obiectivelor şi să lase la legislaţia subsidiară de metodologii, regulamente ceea ce este de competenţa regulamentelor şi a metodologiilor.” Ecaterina Andronescu

În urma acordului semnat anul trecut de Guvern cu liderii sindicali din Educație, liderul Federației sindicale „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat pentru Edupedu.ro, platformă specializată în subiecte legate de învățământ:

„(…)există o condiție foarte clară de realizare a unui pachet legislativ respectiv o lege a învățământului preuniversitar, o lege a învățământului superior și statutul personalului didactic. Aceste legi au ca termen de adoptare de către Guvern data de 31 martie, dacă nu mă înșel, iar până la sfârșitul lunii iunie ele vor trebui adoptate de Parlamentul României.” Marius Nistor