Înaintea alegerilor parlamentare de duminică, Europa FM vă prezintă evoluția încrederii în personalitățile politice și intențiile de vot asociate partidelor politice.
Datele au fost compilate de IMAS Marketing și Sondaje pentru Europa FM și sunt extrase din Barometrul de Opinie Publică, secțiune inclusă în studiul IMAS ROmnibus, studiu realizat lunar pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1010 respondenți cu vârsta de 18 ani și peste.
Procentele înregistrate de Partidul Social Democrat rămân relativ constante pe tot parcursul anului, în cazul acestui partid neînregistrându-se diferențe notabile de la o lună la alta.
Diferențe statistic semnificative pot fi însă remarcate în cazul Partidului Național Liberal, unde se înregistrează aproximativ 6 procente diferență, în scădere, între luna ianuarie 2016 și luna noiembrie, lună anterioară alegerilor parlamentare. Pe de altă parte, în cazul ALDE se remarcă o ușoară creștere în ceea ce privește intenția de vot înregistrată în decursul anului 2016.
Pentru USR intenția de vot a fost măsurată în decursul a două luni, septembrie și noiembrie 2016, iar valoarea înregistrată variază în jurul a 5% (procentul de încredere asociat liderului partidului, Nicușor Dan, era de aproximativ 10% în luna noiembrie 2016).
În ceea ce privește opțiunea pentru partidele politice, clasamentul este următorul: PSD cu 44,8% din opțiunile exprimate, urmat de PNL cu 26,2% și de partidele care întrunesc mai puțin de 10 procente – ALDE, PMP, UDMR, USR, PRU și altele.