O nouă ediție „România în Direct” alături de „România, te iubesc!” la Europa FM, de data aceasta pe tema evaziunii fiscale din țara noastră. România este țara care are cea mai mică colectare a taxelor din întreg spațiul Uniunii Europene. Pornind de la această realitate, Cosmin Savu – jurnalist PRO TV – a derulat o anchetă care aduce în prim plan mai multe declarații ce ating motivul principal al evaziunii: controlul politic.
Cosmin Savu: „Fiecare guvernare aduce cu sine oameni puși de către niște grupuri de interes”
Cătălin Striblea: Aseară, în ancheta ta arătai modul în care chiar Iulian Dumitrescu, dar și alți politicieni, controlează oameni din finanțele din România și din ANAF.
Cosmin Savu: „Acesta este rolul nostru: să arătăm. La final, cine trebuie să vadă și să audă și să ia măsuri, să o facă. Sunt rețele de trafic de influență cunoscute de ani de zile. Fiecare guvernare aduce cu sine oameni puși de către niște grupuri de interes, cel puțin sunt zone despre care noi am apucat și nu am apucat să vorbim. Acum am reluat povestea aceasta cu cei de la Antifraudă, dar sunt și alte direcții din ANAF destul de expuse riscului de corupție”.
Cosmin Savu: „Vorbim despre un sistem care este pervertit. Cei care sunt puși să păzească sunt chiar lupii de cele mai multe ori sau frații lor sau puiuții lor sau cei trimiși la înaintare”
„Ați văzut corupția din vamă – toată lumea știe că în vamă se ia mită. Este corupție. De ani de zile. Nu s-a putut rezolva problema asta. Unul dintre motive este informatizarea, despre care noi o să mai vorbim.
O altă direcție este în ANAF Antifrauda. O altă direcție este cea de mari contribuabili – vorbim de cei care ar trebui să recupereze banii de la multe companii aflate în zone cu mulți bani. Toate aceste rotițe nu funcționează. De fapt, aceasta este una din problemele pentru care noi suntem pe primul loc la evaziune fiscală în Europa”, a explicat Cosmin Savu la Europa FM.
Cosmin Savu, despre firmele care plătesc taxe în Bulgaria: „O mare fraudă este TVA-ul intracomunitar”
Cătălin Striblea: Hai să ne uităm pe cazuri. Să începem cu o părticică absolut nouă la care te-ai uitat: Bulgaria. Mii de firme din România trec Dunărea, se duc în Bulgaria, de ce?
Cosmin Savu: „Inițial am crezut că se duc pentru taxe și impozite mai mici, dar nu este cazul. Pentru că în Bulgaria este o zonă relativ apropiată de taxare cu noi.
Marea problemă în Bulgaria este tot corupția, pentru că sistemul fiscal din Bulgaria este pervertit. Au probleme. În urmă cu ceva timp chiar baza de date a ANAF-ului din Bulgaria a fost furată: 5,1 milioane de contributori s-au trezit cu datele lor de identitate furate. Dar nu doar asta, ci s-a creat un model de mutare…
O mare fraudă este TVA-ul intracomunitar. Se plimbă hârtiile. TVA-ul se plătește la consumatorul final. În momentul în care tu nu-ți declari finalul în țara ta să plătești TVA-ul, ci într-o altă țară, l-ai scos, tu băgându-ți acest TVA în buzunar – de fapt, asta este.
Eu nu spun că toate aceste companii sunt de rea credință sau încearcă să facă trafic sau evaziune, dar pentru multe dintre acestea acesta fost scopul”.
Cosmin Savu: 250 de milioane de euro s-au pierdut în ultimii 10 ani prin companii din Bulgaria, conform ANAF
Cătălin Striblea: Dacă tu afli de tipul acesta de suveică înseamnă că știe și ANAF-ul ce se petrece…
Cosmin Savu: „Cu siguranță. Și există o evaluare a ANAF-ului: că 250 de milioane de euro s-au pierdut în ultimii 10 ani prin companii din Bulgaria. Există dosare penale instrumentate de Parchete în diverse județe cu acționari români în companii din Bulgaria”.
Cazul unei companii celebre de pantofi din România. Cosmin Savu: „A fost o anchetă a DIICOT-ului începută în urmă cu mulți ani, aproape în 9 ani de zile, dar care nu a fost finalizată”
„Un retailer de pantofi care de ani de zile a fost prezent. Acum încă mai are ceva magazine. A fost o anchetă a DIICOT-ului începută în urmă cu mulți ani, aproape în 9 ani de zile, dar care nu a fost finalizată.
Ajungem la aceeași discuție cu prescripția faptelor penale, cu aceeași lipsă de măsuri în cazurile unor oameni care s-au dovedit a fi nu foarte de bună credțină în relația cu statul român și cu contribuabilii, de ce nu”.
Cătălin Striblea: Am remarcat o frază rostită la telefon de unul dintre foștii șefi ai unui ANAF local – apropo de acest caz – care a spus „Pe noi nu ne-a sesizat nimeni”. Cum?
Cosmin Savu: „Este vorba de fostul șef al Gărzii Financiare, actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, care de altfel spunea că el știe că tatăl a ieșit din firmă. De fapt, am verificat azi de dimineață din nou – tatăl este în continuare în această companie. Are o vârstă venerabilă, peste 90 de ani. Și a fost chiar administratorul acestui grup de firme. Deci e greu de crezut că șeful Gărzii Financiare în acel moment nu știa ce face compania administrată de tatăl său”.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct” alături de „România, te iubesc!”
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea