Confidenţialitate

Evaluarea Națională: După opt ani de școală, doar 6% dintre elevi au învățat să scrie perfect românește. Ce spun experții în educație | AUDIO

Doar 6 elevi din 100 au putut să scrie perfect românește la Evaluarea Națională. După cel puțin opt ani de școală, mai mult de jumătate dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie și de punctuație constată ministrul Educației. Rădăcina răului în educația românească este absența gândirii critice, subliniază experții. 

Numărul mediilor peste 5 la Evaluarea Națională este o maximă absolută în raport cu ultimii 10 ani, spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Avem zece procente peste media de anul trecut, subliniază el.

La finele lunii februarie, când toți elevii din România au revenit fizic la școală, Sorin Cîmpeanu cataloga cursurile online drept o catastrofă educațională la scară mondială. E o contradicție aici, constată expertul în educație, Marian Staș:

„Acum, ce să vezi, rezultatele la Evaluarea Națională, generată de un astfel de mod de lucru, sunt foarte bune. Undeva, ceva nu se leagă, din punctul meu de vedere faptul că, în momentul de față, rezultatele sunt cum sunt de fapt mie asta îmi probează altceva: capacitatea de învățare a procesului și profesori și școli și elevi și părinți au început de fapt să-și perfecționeze și să deprindă modalitatea de a funcționa în sistem online.”

Ministrul Educației a constat calitatea slabă a învățământului din mediul rural comparativ cu cel din mediul urban. Nu e bine, spune Marian Staș. E nevoie de programe care că remedieze aceste diferențe enorme:

„Este o discrepanță de nedorit, așa ca de țară bananieră cu niște distanțe enorme în ceea ce înseamnă calitate educațională în mediul urban și calitate educațională în mediul rural, ceea ce este inadmisibil, de neacceptat în secolul XXI.”

La Matematică elevii au folosit rețete de a rezolva probleme. Subiectele la Limba română au pus mai mult degetul pe rana analfabetismului funcțional, a mai explicat expertul în educație Marian Staș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock