‘
Întâlnirea a avut loc la Universitatea olandeză Maastricht, iar telespectatorii Euronews au putut trimite în timp real întrebările pe internet.
‘
La discuţii au participat conservatorul Jean-Claude Juncker, socialistul Martin Schulz, liberalul Guy Verhofstadt şi reprezentanta ecologiştilor, Ska Keller.
‘
Dezbaterea este considerată una importantă pentru că, în acest an, șefii de stat și de guvern din țările membre trebuie să țină cont de rezultatul europarlamentarelor în desemnarea viitorului președinte al Comisiei Europene.
‘
Reprezentantul conservatorilor Jean-Claude Juncker – un susținător al politicilor de austeritate – spune că prioritatea statelor-membre ar trebui să fie combaterea șomajului: ‘sustin o Europă care sa creeze locuri de munca si crestere economica fara sa cheltuim bani. Vreau ca oamenii sa aiba locuri de munca decente’.
‘
De cealaltă parte, reprezentanta Verzilor, Ska Keller, spune că alegătorii europeni trebuie să voteze pentru o nouă viziune : ‘in luna mai puteti alegi politica de stil vechi sau puteti alege ideile noastre noi si o abordare plina de imaginatie.‘
‘
În cadrul dezbaterii – care a durat o oră și jumătate – nu puteau lipsi discuțiile despre situația din Ucraina. Liberalul Guy Verhofstadt a profitat de moment și l-a acuzat pe socialistul Martin Schulz că tratează cu naivitate subiectul :‘e o naivitate sa credem ca fara sanctiuni il putem opri pe Putin. Pentru ca si rusii merita sa traiasca in democratie, si acesta e motivul pentru care trebuie sa-l oprim pe Putin.
‘
Replica lui Martin Schulz: ‘sunt in favoarea sanctiunilor. Spuneam doar ca pe langa acestea trebuie sa reflectam la masurile diplomatice. Iata, mi se reproseaza ca sunt naiv. Este o necesitate nu o naivitate’.
‘
‘
De la dezbaterea organizată în Olanda a lipsit grecul Alexis Tsipras, liderul formaţiunii Syriza şi candidat al Stângii radicale, care a refuzat invitația pe motiv că are agenda încărcată.