O hartă interactivă arată exact cum au fost acordate voturile între țări în competițiile Eurovision de-a lungul anilor, ţările cărora România le-a acordat cele mai multe puncte fiind Grecia, Republica Moldova şi Turcia.
În contextul în care voturile acordate de public concurenților la Eurovision sunt considerate de mulți ca formând un tipar de natură politică și geografică, The Telegraph a publicat o hartă interactivă online prin care oricine poate vedea care sunt țările cele mai votate de o anumită țară în istoria concursului Eurovision.
O țară participantă la Eurovision își votează cele zece melodii preferate acordând 12 puncte primei, 10 următoarei, după care 8, 7, 6 și așa mai departe până la ultima de pe listă.
Mecanismul de la baza acestei hărți a constat în adunarea tuturor punctelor acordate de o țară fiecăreia dintre celelalte participante între anii 1994 și 2014. Dacă selectezi o țară din meniul de deasupra hărții vei vedea cum și-a distribuit țara respectivă voturile de-a lungul a 20 de ani. Cu cât mai roșie apare colorată o țară, cu atât mai puternică este susținerea primită din partea țării selectate.
Țările votate cel mai mult de România la Eurovision
Astfel, să ne concentrăm pe România. Potrivit hărții interactive, cea mai votată ţară de către România la Eurovision este Grecia, procentul punctelor primite fiind 11,42% – 106 puncte din cele 928 acordate în total e România pe parcursul anilor.
Sursă: captură telegraph.co.uk
Următoarea țară în topul susținerii primite din partea României la Eurovision este Republica Moldova, cu 10,13%, adică 94 de puncte din totalul de 928 date de-a lungul anilor.
Turcia este a treia țară pe care România a votat-o cel mai mult la Eurovision, având o proporție de 7,54% din totalul punctelor acordate de țara noastră.
În clasament urmează Rusia, cu 6,14% din totalul punctelor acordate de țara noastră la edițiile Eurovision.
Topul țărilor votate de România continuă cu Suedia (5,28% din numărul total de puncte), Ungaria (4,63%), Spania (4,09%), Germania și Danemarca (3,13% fiecare), Ucraina (2,91%), Azerbaijan și Norvegia (2,8% fiecare) Armenia și Israel (2,69% fiecare), Polonia (2,26%), Regatul Unit (2,16%), Serbia şi Cipru (1,94% fiecare), Croația (1,51%), Franța și Islanda (1,08% la fiecare).
Sub 1% se situează Austria și Slovenia (0,97% fiecare), Finlanda (0,86%), Italia și Bosnia și Herțegovina (0,75% fiecare), Olanda și Bulgaria (0,54% fiecare), Albania (0,32%) și Belarus (0,11%).
Țările care au votat cel mai mult cu România la Eurovision
Aceeaşi hartă interactivă ne arată că topul ţărilor care au acordat cele mai multe voturi României în ediţiile Eurovision este:
Republica Moldova – 19,48% din totalul de puncte acordate
Spania – 9,52% din totalul de puncte
Italia – 8,62% din numărul total de puncte
Sursă: captură telegraph.co.uk
Cele mai “loiale” ţări la Eurovision
Cele mai vizibile tipare de acordare a voturilor de la o ţară la alta identificate în 1994-2014 sunt: Cehia către Armenia, Republica Moldova către România, Belarus către Rusia, Cipru-Grecia, Armenia-Rusia, Andorra-Spania, Albania-Grecia, Azerbaijan-Ucraina, Bulgaria-Grecia şi Danemarca-Suedia.
Sursă: captură telegraph.co.uk
Blocurile majore de țări care se votează
Parametrii specifici ai blocurilor de țări care se votează de obicei la Eurovision variază de la studiu la studiu, dar cele care se disting cel mai bine sunt:
Țările Balcanice – statele din fosta Iugoslavie, împreună cu România și Albania, scrie The Telegraph, deși studiul hărții pe România arată că Abania este una dintre cele mai puţin votate ţări de către ţara noastră.
Fosta Uniune Sovietică – Polonia, Rusia şi Ucraina sunt principalii jucători din acest bloc
Regiunea Scandinavă – principalele naţiuni nordice, inclusiv Islanda, Lituania, Danemarca şi Letonia. Ar mai fi avut ABBA un succes atât de mare dacă nu s-ar fi putut baza pe puncte din partea Finlandei şi Norvegiei? se întreabă cotidianul britanic.
Nu toate ţările participante la Eurovision se supun unui tipar în ceea ce priveşte voturile acordate. Într-un studiu din 2008 privind alianţele care se formează în acordarea punctelor, Dr Derek Gatherer a identificat şase ţări considerate în general ca nefăcând parte din niciun fel de schimb de voturi: Monaco, Franţa, Israel, Elveţia, Portugalia şi Germania.
Uneori voturile la Eurovision se desfăşoară contrar aşteptărilor şi ostilităţilor tradiţionale. Anul trecut, Rusia şi Ucraina au surprins publicul atunci când fiecare ţară i-a acordat puncte celeilalte în ciuda conflictelor violente din regiune.
Finala Eurovision 2015 are loc sâmbătă, 23 mai, de la ora 22:00. Vezi unde va fi transmisă LIVE online finala Eurovision 2015.
România, reprezentată de trupa Voltaj, intră în competiție pe poziția 20, după Letonia și înainte de Spania. Vezi ordinea intrării concurenţilor în finală.