Țara noastră are cel mai scăzut procent de cetăţeni care obţin informaţii de pe site-urile autorităţilor publice, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Dacă aproape jumătate (47%) din cetăţenii Uniunii Europene, cu vârsta între 16 şi 74 de ani, au obţinut anul trecut informaţii de pe site-urile autorităţilor publice, în Romania doar 10% au făcut acest lucru.
Utilizarea guvernării electronice a devenit din ce în ce mai populară in ultimii ani, deoarece permite cetăţenilor să obţină informaţii în orice moment sau să rezolve de la distanţă problemele administrative.
Disponibilitatea informaţiilor online variază însă considerabil în rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Anul trecut, cel mai ridicat procent de cetăţeni care au folosit site-urile autorităţilor publice pentru a obţine informaţii publice s-a înregistrat în Danemarca (89%), urmată de Finlanda (85%), Olanda (81%) şi Suedia (79%).
În țara noastră, doar unul din 10 cetățeni a făcut asta. În coada clasamentului se mai află Italia şi Bulgaria, ambele cu 19%.
Pe grupe de vârstă, cele mai mari creşteri le-au înregistrat categoriile între 25-34 de ani şi 35-44 ani (aproape 60% dintre acești cetățeni apelînd la guvernarea electronică).
Peste un sfert dintre cetăţenii Uniunii Europene cu vârsta între 65 şi 74 de ani au folosit site-urile guvernamentale anul trecut.