Aproape jumătate dintre români stau în case supra-aglomerate, arată cifrele Eurostat. Cehii stau cel mai bine la acest capitol, doar 15 procente locuitori stau cu mai multe persoane în casă, arată aceleași studiu.
45 la sută dintre români stau închesuiți în casele pe care le dețin sau le închiriază, arată un raport Eurostat.
Asta în condițiile scăderii demografice din ultimul deceniu, atrage atenția Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României. Este o îmbunătățire comparativ cu acum 10 ani, când statistic, peste 50 la sută din români locuiesc în case foarte aglomerate.
Aproape de acest procent este Bulgaria, 41 la sută. În Cehia, procentul celor care stau în case supraaglomerate este de până la 16 la sută. Cât privește prețul locuințelor, în România acesta a crescut între 2015 și 2020 cu aproape 29 la sută.
În Ungaria un apartament a costat în 2020 cu aproape 80 la sută mai mult față de 2015, iar pentru aceeași perioadă, în Cehia prețul imobilelor s-a dublat. Salariile mai mari, raportul cerere-ofertă și costul mic de finanțare, va face ca anul acesta prețul caselor să se aprecieze, potrivit oficialului BNR