Până acum, 150 de state și peste 200.000 de calculatoare au fost afectate de atacul cibernetic de vineri, spune șeful Europol, instituție ce reprezintă poliția UE, într-un interviu la postul britanic ITV.
Directorul Europol Rob Wainwright, spune că atacul a lovit “în mod nediscriminatoriu” şi s-a “propagat foarte rapid”. El se teme că numărul victimelor ar putea să crească “luni, după ce oamenii se întorc la muncă şi îşi pornesc computerele”.
Printre cele 150 de țări afectate se numără și SUA, unde serviciul de curierat FedEx a fost afectat. La fel și constructorul francez de automobile Renault, sau universităţi din Grecia şi Italia, sau compania spaniolă de telefonie Telefonica.
Dar se pare că Rusia și Marea Britanie ar fi fost cel mai afectate. Mai exact: numeroase întreprinderi şi organizaţii, inclusiv spitale britanice, şi sistemul bancar rus.
Serviciul public britanic de sănătate (NHS; cu 1,7 milioane de salariaţi) pare că a fost una dintre principalele victime şi potenţial cea mai îngrijorătoare, punând în pericol pacienţi, în contextul în care 48 de instituţii au fost atinse, între care mai multe au fost obligate să anuleze sau amâne intervenţii medicale.
EUROPOL PROMITE SĂ ÎI GĂSEASCĂ PE HACKERI
Între timp, anchetatori şi experţi îi caută pe hackerii aflaţi la originea atacului cibernetic mondial. Experții se tem că un nou atac cibernetic major s-ar putea produce în curând. Șeful poliției europene a cerut companiilor din toată lumea și instituțiilor publice să își actualizeze sistemele de securitate.
”Vulnerabilitatea sistemelor de sănătate publică din mai multe ţări ne îngrijorează de o vreme”, a comentat directorul Europol. ”În schimb, puţine bănci au fost atinse, pentru că ele au învăţat lecţia în trecut”.
O echipă dedicată din cadrul Centrului european de luptă împotriva infracţionalităţii cibernetice a fost ”special formată să ajute” ancheta internaţională însărcinată să-i identifice pe vinovaţi.
”Este foarte dificil să-i identificăm şi să-i localizăm pe autorii atacului. Noi ducem o luptă complicată împotriva unor grupuri de infracţionalitate cibernetică tot mai sofisticate, care recurg la încriptare pentru a-şi ascunde activitatea. Ameninţarea este în creştere”, a subliniat Rob Wainwright.
”Noi nu cunoaştem încă motivaţiile” hackerilor, a continuat el, adăugând că ”în general ele sunt de tip infracţional”.
CUM ACTIONEAZĂ VIRUSUL
Virusul pur și simplu blochează accesul utilizatorilor la calculatoare și cere în schimb recompensă în bani, moneda virtuală Bitcoin, exhivalentul a 300 de dolari americani. Șeful Europol spune că ”s-au făcut remarcabil de puține plăţi până acum”.
Virusul atacă versiunea Windows XP, căreia Microsoft nu-i mai asigură, în principiu, actualizarea tehnică. Noul sistem de operare Windows 10 nu este vizat în atac. Într-o iniţiativă neobişnuită, Microsoft a decis să reactiveze o actualizare a anumitor versiuni ale sistemelor sale de operare cu scopul de a contracara acest atac.
Un expert în securitate cibernetică a descoperit accidental cheia opririi răspândirii virusului.
Specialistul, care a transmis un mesaj sub numele @MalwareTechBlog susține că înregistrarea unui domeniu cu unul dintre numele de domenii folosite de virus, oprește răspândirea acestuia.
“Practic atacatorii s-au bazat pe folosirea unui domeniu de internet al cărui nume nu era înregistrat, înregistrând această denumire am oprit răspândirea virusului”, a spus specialistul, potrivit unui mesaj citat de AFP.