Europarlamentarul german Elmar Brok, i-a avertizat pe social-democraţii europeni că ar trebui să ia în serios posibila activare a Articolului 7 în cazul României, măsură extremă, decisă până acum doar în cazul Poloniei şi Ungariei.
Declarația a fost făcută pentru publicația germană Welt am Sonntag.
Prezentă la Strasbourg, unde legislativul european va supune la vot o rezoluție privind statul de drept din România, reporterul Europa FM, Anca Grădinaru, a stat de vorbă cu europarlamentarul german despre această solicitare.
ELMAR BROK: “Cred că vedeți că Guvernul socialist (n.r.- al României) vrea să schimbe legislația. Asta înseamnă presiune pe instanțele de judecată. Vor să elimine capacitatea sistemului judiciar de a lupta împotriva corupției și asta înseamnă o violare a principalelor valori ale Uniunii Europene. Este un caz similar cu al Ungariei, cu al Poloniei.”
Credeți că PSD ar trebui să-l înlocuiască pe președintele său, Liviu Dragnea?
ELMAR BROK: „Asta depinde de PSD, dar cred că este o așa persoană, încât asta ar fi dificil de făcut. Dar vorbim aici de o problemă a României, nu contează ce partid face asta. Orice guvern trebuie să respecte principiile din tratatele UE.”
Ați cerut colegilor dumneavostră din grupul PPE ( Partidul Popular European, cel mai mare grup din Parlamentul European) să inițieze activarea articolului 7 în cazul României. Chiar se poate întâmpla?
ELMAR BROK: „Noi, am făcut asta, ca PPE, în cazul Ungariei, dar cred că socialiștii (n.r. grup din care face parte PSD) nu au aceeași putere, să facă acelasi lucru în cazul României.”
Elmar Brok este cel mai vechi membru al Parlamentului European (din 1980) și fost președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.
El este primul europarlamentar care cere explicit activarea articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene împotriva României.
Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru.
Calificat adesea drept „armă nucleară” instituţională, Articolul 7 poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislaţiile europene.
De cealaltă parte, președintele socialiștilor europeni, Udo Bullman, susține că nu se poate pune egal între România și Ungaria, deci nu e cazul să se pună problema activării articolului 7 în cazul României.
„Această rezoluţie va contribui la scoaterea în evidenţă a adevărului şi la o analiză corectă a situaţiei. Dar România nu este în situaţia Ungariei sau a Poloniei. Nu am auzit voci de la Comisie sau din Parlamentul European care să ceară activarea Articolului 7 pentru România. Încă mai este loc de îmbunătăţire, iar comparaţia dintre România şi Ungaria sau Polonia nu poate fi pe picior de egalitate. Încă mai este loc pentru critică constructivă şi pentru pluralism, iar Guvernul s-a angajat că va ţine cont de concluziile Comisiei de la Veneţia“.
La rândul său, Ska Keller, copresedintele Grupului Verzilor, spune că România nu poate fi sancționată decât cu articolul 7, dar că nu există consens în privința acestei chestiuni, care ar fi mult prea politizată.
„România trebuie să ia notă de concluziile Comisiei de la Veneţia. Mesajul rezoluţiei va fi unul puternic. Nu este în regulă să trimiţi poliţia peste protestatarii paşnici şi nici să legalizezi corupţia. Din punctul meu de vedere, această rezoluţie arată ca nu acceptăm ce s-a întâmplat în România. Vrem ca Guvernul României să implementeze concluziile Comisiei de la Veneţia. Va fi o presiune specială pe România şi sperăm că se va înţelege că răspunsul nu va fi contracararea cu teorii despre presiunile externe.”