Parlamentul European votează joi o rezoluție care va obliga statele membre, așadar și România, să se ocupe mai mult și mai bine de copiii săraci, care nu au condiții decente de locuit și învățat și nici hrană suficientă.
Uniunea a impus deja ca ca din fondul social european, fiecare stat să aloce măcar 5% din banii alocați copiilor defavorizați.
Europarlamentarul Renew Europe Dragoș Pâslaru spune, la Europa FM, că România va avea astfel încă o șansă să reducă abandonul școlar masiv.
Aproximativ o cincime dintre copiii români renunță la școală înainte de terminarii studiilor obligatorii.
„Asta face de fapt acum Uniunea Europeană, roagă toate statele membre să aibe într-adevăr copiii ca prioritate națională. Asta înseamnă că toate fondurile europene, fie că discutăm de PNRR, de Fondul Social European Plus, să fie concentrate pentru a asigura 4 lucruri elementare: accesul la educație, accesul la sănătate, nutriție corespunzătoare, inclusiv mese calde și respectiv locuire decentă pentru copii. Este un vot cheie astăzi.”
Europarlamentarul Dragos Pîslaru recomandă autorităților să se coordoneze pentru a demara investițiile necesare.
Finanțări există: numai prin Planul Național de Redresare, România ar putea primi 4 miliarde de euro alocate dezvoltării minorilor:
„În PNRR, se pune accent pe România educată, pe evitarea abandonului școlar și pentru asta se investește atât în zona de mese calde cât și în activități educaționale remediale, accesul copiilor în general la școli și cu dotări corespunzătoare și se mai pune accentul pe creșe, iarăși foarte important. Grosul finanțării e ste într-adevăr pe Fondul Social European Plus.”