Confidenţialitate

Europarlamentarii britanici UKIP, criticați și ironizați la dezbaterea BREXIT

Ședință extraordinară a Parlamentului European la Bruxelles. Cei peste 700 de europarlamentari din cele 28 de țări membre dezbat problema ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Ședința a început cu două momente îndelung aplaudate.

Pe de o parte, președintele parlamentului European, Martin Schultz i-a mulțumit comisarului britanic pentru stabilitate financiară, Jonathan Hill, un artizan al rămânerii Marii Britanii în UE și care și-a dat demisia, după referendum.

,,Lordule Hill, ați fost implicat în campania pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. În numele Parlamentului European și mai aless pentru tot ceea ce ați făcut, aș vrea să vă mulțumesc.”, a spus Martin Schulz.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, și-a început discursul cu o ironie la adresa eurodeputatului britanic Nigel Farage, liderul UKIP, și unul din liderii ieșirii Marii Britanii din UE.

Nu doar Nigel Farage a fost ironizat și criticat, ci și ceilalți europarlamentari UKIP.

Jean Claude Junker i-a întrebat pe memrbii UKIP de ce iau parte la o sesiune unde se discută consecinţele ieşirii Marii Britanii din UE.

„Trebuie să respectăm democraţia britanică şi modul în care au exprimat-o alegătorii” a declarat Juncker, fiind aplaudat de  europarlamentarii formaţiunii britanice eurosceptice.

„Este ultima data când aplaudaţi aici şi, într-o anumită măsură, sunt foarte mirat că sunteţi aici. Aţi luptat pentru ieşire. Poporul britanic a votat în favoarea ieşirii. De ce sunteţi aici?”, a spus Jean Claude Junker.

Și Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentului European, l-a criticat dur pe Nigel Farage.

„Dacă ai avea puţină decenţă, Nigel Farage, ţi-ai cere scuze din partea Marii Britanii pentru că ai minţit. Să îţi fie ruşine”, a afirmat Weber.

La această sesiune, Nigel Farage a stat lângă Jean Claude Juncker. Înainte de începerea şedinţei, Farage a discutat cu Juncker. Cei doi au părut destul de relaxaţi. În momentul în care Nigel Farage a vrut să plece, Juncker l-a luat în braţe.

Nigel Farage nu a întârziat cu replicile către ceilalți lideri europeni. Liderul UKIP a avut un mesaj către Martin Schulz.

”Nu este de glumit. Când am venit aici, în urmă cu 17 ani, și am spus că vreau să conduc o campanie pentru a-i convinge pe britanici să părăsească Uniunea Europeană, dumneavoastră ați râs de mine. Ce vreau să spun este că acum nu mai râdeți.”, a declarat Nigel Farage.

Apoi, președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a declarat că Marea Britanie nu trebuie să-și facă nicio iluzie. Până ce nu notifică Bruxellesul că pleacă, negocierile de ieșire nu vor fi începute.

,,Le-am spus tuturor directorilor generali că nu au voie să aibă niciun fel de discuții preliminare cu reprezentanții Marii Britanii. Așa că fără notificare, nu va fi nici negociere.”

Jean Claude Juncker a mai declarat că votul majorităţii britanicilor trebuie respectat. “Democraţia este democraţie. În pofida votului, poporul britanic rămâne prietenul nostru.”

Așadar, Londrei i se cere să activeze cât mai repede Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

„Trebuie să clarificăm situaţia cât mai rapid posibil. Dar tot sunt trist, pentru că nu sunt un robot, un birocrat insipid sau un tehnocrat”, a spus Jean Claude Juncker. “Sunt un european, am dreptul să spun că regret rezultatul votului britanic.”

Dincolo de atmosfera plină de emoții, ironii și critici, reprezentanta Olandei, eurodeputata Jeanine Hennis Plasschaert, țară care deține în prezent președinția Uniunii Europene a declarat că Uniunea a ajuns în punctul în care nu poate merge mai departe fără a se reforma.

,,Șocul referendumului ar trebui să fie un îndemn la trezire pentru noi toți. Fie că ne place sau nu, sentimentul pe care îl au o mare parte dintre votanții britanici este împărtățit în multe ațte țări membre. Așa că trebuie să facem lucrurile mai bine, să ne intensificăm eforturile, avem nevoie de mai multă eficiență și mai presut de toate de o uniune mai congingătoare.”, a spus Jeanine Hennis Plasschaert.

Tot marţi, liderii europeni, inclusiv premierul David Cameron, se reunesc la Bruxelles pentru prima dată după anunţarea rezultatelor referendumului. David Cameron a anunțat că demisionează din octombie şi a precizat că îi va lăsa susccesorului său sarcina de a negocia ieşirea.